Dnešní ráno bylo mrazivé, na Šumavě naměřili minus sedm

Praha - Česko zažilo zatím nejchladnější zářijové ráno. Největší zima byla na šumavské Horské Kvildě, tamní stanice naměřily 7 stupňů pod nulou. V kombinaci s mlhami počasí zkomplikovalo život hlavně řidičům.

Dnešní ráno bylo mrazivé, na Šumavě naměřili minus sedm (zdroj: ČT24)

První letošní mrazíky mají české hory za sebou – objevily se už na konci léta. Dnes ale mrzlo i v nižších polohách pod 400 metrů nad mořem. Meteorologové naměřili teploty těsně pod bodem mrazu například ve Velkém Chvojně v Ústeckém kraji či v Broumově.

O poznání nižší teploty se pak objevily na teploměrech ve vyšších polohách. Na Horské Kvildě dosahovaly minus sedmi stupňů, Jezerka naměřila minus šest stupňů a Sněžka dnes ráno hlásila minus čtyři stupně.

Podle meteorologa Janka Doležala byly dnes někde naměřeny i extrémy, většinou se ale teploty k rekordním číslům pouze přibližovaly. Například v Praze-Libuši dnes byly naměřeny tři stupně Celsia, rekord pro dnešní den je přitom o půl stupeň nižší.

V dalších dnech ale meteorologové takto nízké teploty neočekávají. Ranní teploty by se měly pohybovat od čtyř do devíti stupňů nad nulou. Bude se tvořit mlha a nízká oblačnost, slunečné počasí by se mělo vrátit v neděli, kdy by teploty přes den mohly dosahovat až 23 stupňů.