Zeman: Několik kandidátů na eurokomisaře neuspělo, Jourové bych to nepřál

Praha – Na Hrad už dorazila demise ministryně pro místní rozvoj a budoucí eurokomisařky pro spravedlnost Věry Jourové (ANO). Prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci v Otrokovicích na Zlínsku uvedl, že ji z naprosto logických důvodů přijme. Chápe také, že hnutí ANO s výběrem jejího nástupce nespěchá. Několik kandidátů na eurokomisaře už totiž při slyšení před europoslanci neuspělo.

„Pokud je hnutí ANO vyčítáno, že okamžitě není nástupkyně, tak já jako milovník katastrofických scénářů teď řeknu něco, co bych paní Jourové naprosto nepřál. Jak víte, v Evropském parlamentu probíhá grilování a u několika kandidátů už skončilo negativním výsledkem, a proto naprosto chápu hnutí ANO, že přeci jen pro jistotu chce trochu posunout termín jmenování nástupkyně paní Jourové,“ uvedl na brífinku Zeman. Jourovou nicméně rád na Hradě přijme. „Rád bych jí poděkoval za dosavadní práci,“ dodal.

Jourová rezignuje k 3. říjnu. Sobotka zdůraznil, že bezprostředně po jejím odchodu chce mít křeslo ministra znovu obsazené. „Ve hře jsou miliardy korun z evropských fondů, které potřebujeme rychle čerpat,“ podotkl.

Nástupkyni či nástupce má vybrat předseda ANO Andrej Babiš. Ten se již sešel s první náměstkyní Jourové Klárou Dostálovou. Tu dosavadní ministryně navzdory problematické minulosti doporučila jako svoji nástupkyni. Dostálová České televizi řekla, že se spolu bavily o strategii ministerstva pro místní rozvoj na následující měsíce a roky a o evropských fondech. O tom, zda bude novou ministryní pro místní rozvoj Dostálová nebo někdo jiný, však má rozhodnout vedení ANO až příští týden.

Zeman: Několik kandidátů na eurokomisaře při grilování neuspělo (zdroj: ČT24)

Klára Dostálová čelí kritice kvůli někdejšímu působení na královéhradeckém krajském úřadu. Dostávala tehdy dva platy, podle opozičních zastupitelů i některých úředníků však v obou případech za stejnou práci. Navíc podle kritiků také přihrávala zakázky v kraji firmě, kde působil jako vysoký manažer její otec. Dostálová to popřela, současně odmítla, že by za dva platy vykonávala pro kraj tutéž práci.

Padesátiletá Věra Jourová se má stát v nové Evropské komisi Jeana-Claudea Junckera eurokomisařkou pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a otázky rovnosti pohlaví. Komisi jako celek musí ještě potvrdit Evropský parlament. Ve funkci ministryně pro místní rozvoj je od letošního ledna.