Rittig je na svobodě, pro dalších pět obviněných chce žalobce vazbu

Praha – Lobbista Ivo Rittig obviněný v kauze Oleo Chemical byl propuštěn na svobodu. Celkem má být propuštěno pět z deseti obviněných, ale u jednoho z nich žádá státní zástupce odebrání pasu. Pro zbylých pět lidí navrhl vazbu – o té se rozhodne zřejmě v neděli. „Jdu domů. Teď je večer, nebudu to komentovat,“ řekl Rittig a dodal, že jemu byly cestovní doklady ponechány. Skupina zadržená v pátek měla kromě vyvádění peněz ze jmenovaného podniku prát špinavé peníze a krátit daně.

Vyšetřování kauzy kolem společnosti Oleo Chemical dál zaměstnává detektivy z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu – už druhý den probíhaly výslechy a domovní prohlídky. Včera policisté zadrželi a obvinili deset lidí. Kromě známého pražského lobbisty Ivo Rittiga byli mezi nimi spolumajitelé Oleo Chemical a advokáti z kanceláře MSB Legal Karolína Babáková a David Michal. Jedním z obviněných je také Rittigův obchodní partner Peter Kmeť zastupující firmu Cokeville Assets z Panenských ostrovů.

Kmeť byl už dříve obviněn spolu s Rittigem, Michalem a dalším lobbistovým advokátem Markem Stubleym v případu údajně předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik.

Aktuální případ se týká obchodů s bionaftou. Jak řekla serveru Lidovky.cz Rittigova právnička Katarína Kožiaková Oboňová, jedná se o dodávky pro společnost Čepro, státního distributora paliv. Firma Oleo Chemical nicméně dodávala pohonné hmoty i pražskému dopravnímu podniku, s tím však kauza podle Kožiakové souvislost nemá.

Ivo Rittig je na svobodě, pěti obviněným hrozí vazba (zdroj: ČT24)

48 hodin od zadržení uplyne zítra dopoledne

Obvinění podle detektivů vyváděli ze společnosti peníze a dál je převáděli tak, aby skryli jejich pravý původ. Skupina přitom měla pracovat organizovaně. „Stíhání se vede pro tři trestné činy: legalizace výnosů z trestné činnosti, porušování povinností při správě cizího majetku a krácení daně. Všech těchto trestných činů se měli pachatelé dopustit jako členové organizované skupiny,“ sdělila vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová.

O uvalení vazby na pět obviněných osob bude rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 5. V cele předběžného zadržení mohou zůstat maximálně 48 hodin, tedy do nedělního dopoledne. U třech obviněných navrhlo státní zastupitelství vzetí do vazby kvůli možnému ovlivňování svědků a u dalších dvou pro možný útěk a pokračování v trestné činnosti. Zatím není jasné, kdo další kromě lobbisty vazbě unikne.

Advokátka Ivo Rittiga považuje stíhání za šikanu. „To obvinění je z mého pohledu poměrně vykonstruované. On to nepovažuje za řádné trestní řízení, ale za šikanu,“ řekla Katarína Kožiaková Oboňová České televizi. Po propuštění svého klienta uvedla, že je s rozhodnutím státního zastupitelství spokojená. Dodala také, že podala proti obvinění stížnost.

Ivo Rittig odchází z cely předběžného zadržení
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK