Agresivita vůči seniorům roste. Chtějí statut chráněné osoby

Praha -  Agresivita namířená proti seniorům se v poslední době stupňuje. Za první půlrok vyšetřovali policisté přes 600 násilných trestných činů, jejichž obětem bylo víc než šedesát let. Stále víc starých lidí proto navštěvuje kurzy sebeobrany, aby se případnému napadení dokázali ubránit nebo uměli zabránit okradení. Rada seniorů také usiluje o to, aby pachatelé, kteří na důchodce zaútočili, měli automaticky přísnější tresty.

Kurz sebeobrany pořádá v Praze zdarma například asociace World musado, která toto specifické bojové umění učí ozbrojené a bezpečnostní složky v Česku. Je určený pro ženy a hlavně seniory. Zájemci se na kurzu učí, jak odradit neodbytné lidi od svých dveří, ale také jak se ubránit krádežím nebo napadení. „Není to postavené jen na rvaní, mlácení a kopání, ale i na použití improvizovaných zbraní, jako je kabelka, zrcátko nebo sprej,“ dodává prezident World Musado Association Oldřich Šelenberk.

Rada seniorů chce požádat o pomoc i prezidenta Zemana

Kurz většinou trvá zhruba měsíc a některým seniorům už pomohl. „Měli jsme tu dvě starší dámy. Jedna šla nakoupit a jistá občanka se jí snažila sebrat peněženku. Paní se otočila, občanku sundala loktem a bylo to vyřízený,“ uvedl Šelenberk. Podobné kurzy vítají jak policisté, kteří dělají sami pro důchodce informační akce o bezpečnosti, tak seniorské organizace. 

Rada seniorů chce ale zamezit útokům i tím, že by čeští důchodci měli po vzoru Slovenska statut chráněné osoby. Pachatelům, kteří by na ně zaútočili, by potom hrozily přísnější tresty. Novinku už řešili s ministrem vnitra a chtějí jít ještě dál. 1. října se mají zástupci seniorů setkat s prezidentem Milošem Zemanem. „Požádáme pana prezidenta, jestli by si neosvojil v této věci legislativní iniciativu,“ řekl České televizi předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes.

Nejvíc trestných činů páchaných na seniorech má Praha a Moravskoslezský kraj

Loni bylo na starších lidech spácháno přes 1300 trestných činů. Okrást seniora se pokusilo bezmála pět set zlodějů a dalších tři sta delikventů jim úmyslně ublížilo. Jde ale jen o ohlášené trestné činy, protože řada seniorů se stydí za svou slabost. Dosavadní statistiky za letošní půl rok loňskému počtu bohužel téměř přesně odpovídají.

Nejvíc trestných činů páchaných na seniorech je v hlavním městě. Téměř shodná čísla vykazují i v Moravskoslezském kraji. Naopak nejméně se zloději, podvodníci a násilnici zaměřovali na starší lidi v Pardubickém a Karlovarském kraji a na Vysočině.

Podvodníci se ale najdou i v zařízeních, která se přímo specializují na starší a bezmocné lidi. Policie vyšetřuje další domov pro seniory - LDN v pražské Bubenči. Kriminalisté mají podezření, že nutil některé klienty, aby se přestěhovali do Domova Petruška. A právě tam měli na jaře připravit důchodkyni o milion korun.

Svědkem celé události byl přítel podvedené ženy Evžen Jeřábek. „Vrchní sestra volala na Petrušku, chvíli se tam bavila, pak se zeptala, jaký má paní Jiránková důchod. Pak řekli, že ji berou… Měl jsem pocit, že jsou domluvení, že jim přihrávají klienty,“ popsal hovor České televizi. Krátce na to jeho přítelkyni převezli z jednoho soukromého zařízení do druhého. V Petrušce pak 84 letou seniorku okradli o více než milion korun. Pro důchodkyni navíc problémy neskončily. Peníze jí nikdo nevrátil a sama teď dluží za nájem.

Zda LDN v Bubenči přihrávala pacienty Petrušce záměrně, nyní vyšetřuje policie. Ředitelka ústavu je už ve vazbě. Obě zařízení mají nicméně špatnou pověst. V Petrušce okrádali seniory, zabavovali jim doklady a nedávali jíst. Na LDN v Bubenči si v lednu stěžovala Ústřední vojenská nemocnice, když k nim přivezli pacienta v tak špatném stavu, že po dvou dnech zemřel. V léčebně nedávno byla i kontrola z magistrátu, která narazila na celou řadu pochybení. „Šlo o ošetřování a zamezování tvorby proleženin, nedostatečnou komunikaci personálu s pacienty a nedostatečné vzdělání personálu,“ uvedla mluvčí magistrátu Petra Hrubá.

Odborníci kritizují nejasnou definici péče o dlouhodobě nemocné

Na tragické podmínky v domovech důchodců upozorňuje už několik měsíců i ombudsmanka Anna Šabatová. Pochybení našla nejen v Petrušce, ale i v dalších zařízeních. Podle odborníků stojí za problémem i to, že stále není zákonem jasně definovaná péče o dlouhodobě nemocné. „Dostupná péče není, je problém sehnat lékaře. Lidé bez kvalifikace píchají injekce, podávají léky,“ upozornila gerontoložka Iva Holmerová.

Agresivita namířená proti seniorům se stupňuje (zdroj: ČT24)