Ve vědecké radě ÚSTRu zasedne kardinál Vlk, bývalý ředitel Žáček neuspěl

Praha – Do vědecké rady Ústavu pro studium totalitních režimů byl zvolen kardinál Miloslav Vlk, historik Eduard Stehlík, proděkan Právnické fakulty UK Jan Kuklík a také Michal Kraus. Radní zvolili nové členy na návrh čerstvého ředitele ústavu Daniela Hermana. Naopak neuspěl bývalý ředitel ÚSTRu Pavel Žáček ani bývalý člen rady a šéf PEN klubu Jiří Gruša.

Stehlík a Kuklík už ve vědecké radě ÚSTRu působili, své místo ale opustili letos na jaře kvůli kontroverznímu bývalému řediteli této instituce Jiřímu Pernesovi. O jejich návratu se začalo hovořit po nástupu Hermana. Ten si mimo jiné vybral Žáčka jako svého poradce, do vědecké rady ÚSTR se ale Žáček nedostal. Členka rady Petruška Šustrová vysvětlovala, že pro Žáčka nemohla hlasovat, protože za dva roky v čele ústavu prý nepředložil jeho koncepci.

Nejmenování Gruši, někdejšího šéfa mezinárodního PEN klubu, je podle některých názorů překvapením. Jenomže Šustrová upozornila, že radním vadilo Grušovo předchozí působení v radě, kdy na její zasedání nechodil, i způsob, jakým z ní nakonec odešel. Novinkou je působení kardinála a bývalého pražské arcibiskupa Vlka, k němuž má Herman blízko. Herman, který z církve odešel, je totiž bývalý mluvčí České biskupské konference.    

Hermana zvolila do čela ústavu rada v létě. Po svém nástupu povolal Herman zpět lidi z éry Pavla Žáčka, prvního ředitele instituce, i samotného Žáčka. Herman minulý týden prohlásil, že dosavadní personální změny mají přispět ke stabilizaci ústavu a jsou podloženy jeho záměrem o kontinuitu. Některým lidem z ústavu se však Hermanovy kroky nezamlouvaly. Podle neoficiálních názorů je i dnešní výsledek volby vědecké rady důkazem toho, že několikaměsíční napětí v ústavu, které se Herman snaží zmírnit, ještě existuje, třebaže je menší.

Rada jednala také o možnostech pro stěhování archivu, který by měl výhledově opustit objekt v Kobylisích, kde je i archiv Úřadu pro zahraniční styky a informace. Vedení ÚSTR nyní jedná mimo jiné s ministerstvem obrany o využití bývalé tiskárny Naše vojsko v pražské Ruzyni. Podle místopředsedy rady Patrika Bendy už padl dosavadní návrh na sestěhování do jedné budovy.

Daniel Herman
Zdroj: ČT24