MF výsledky auditu nezveřejní. Odporuje to zákonům, tvrdí Babiš

Praha - Ministerstvo financí nezveřejní výsledky auditu čerpání fondů EU ve zdravotnictví. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) by tím byly porušeny české i evropské zákony. Zveřejnění požadoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) na základě stížností ředitelů dvou desítek nemocnic na netransparentnost auditu. S oběma ministry se chce po jeho ukončení, tedy asi za měsíc, sejít premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj nesmí ministerstvo financí ve věci resortních auditů přijít o svou pověst nestrannosti. Koaliční krize důsledkem sporu dvou ministrů jeho vlády ale prý nehrozí.

Babiš upozornil, že čerpání peněz z EU je zastaveno a nebude pokračovat, dokud audit neskončí. „Já jako ministr financí absolutně do auditu nezasahuji. Byl vyžádán Evropskou komisí, která má pochybnosti o tom, jak funguje české zdravotnictví a pečlivě sleduje, co se u nás děje,“ uvedl šéf státní kasy. Audit prý začal v červenci. „Pokud z toho někdo dělá politickou kauzu, tak je to ČSSD,“ řekl předseda ANO a zároveň vyvrátil, že by jeho hnutí usilovalo o post ministra zdravotnictví. Chce prý jen transparentnější hospodaření nemocnic.

Audity ministerstva financí se týkají čerpání peněz z EU z let 2008 až 2013, a to na nákup přístrojů a vybavení onkologických a traumatologických center. Vedení dotčených nemocnic tvrdí, že jejich postup prošel kontrolou různých institucí několikrát. Ty žádná pochybení nenašly. Nyní hrozí, že by zařízení musela část výdajů hradit ze svého, ne z evropských peněz. Ředitelé nemocnic kritizovali to, že po auditu nedostali expertní stanoviska či se nedozvěděli jména expertů. Nemohli se tak prý proti výsledkům bránit - více čtěte zde.

MF nesmí přijít o svou pověst nestrannosti

Premiéru Sobotkovi se nelíbí, že se v souvislosti s audity hovoří o věrohodnosti ministerstva financí. To podle něj nesmí ve věci resortních auditů přijít o svou pověst z hlediska nestrannosti, odbornosti a kompetence. „Neměly by být žádné pochybnosti o tom, že audity jsou vykonávány maximálně profesionálně na základě platné metodiky,“ zdůraznil.

Po dokončení auditů se proto chce premiér sejít s oběma ministry. Podle Sobotky je v ohrožení nejen hospodaření nemocnic, pokud by musely vracet peníze, ale i bilance ČR v čerpání prostředků EU. Koaliční krize důsledkem sporu dvou ministrů jeho vlády prý ale nehrozí.

Premiér Bohuslav Sobotka ke sporu Němeček vs. Babiš:

„Počkejme si na výsledek toho auditu. Jenom je potřeba upozornit na to, že ten audit může mít také velmi negativní rozpočtové dopady. Našim cílem je šetřit, ne utrácet například za zbytečně drahé soudní spory mezi nemocnicemi a ministerstvem financí. Myslím, že bychom si ty spory mohli ušetřit.“

Sobotka: Problémy na MF byly už za Kalouska

Němeček se v pondělí postavil na stranu ředitelů nemocnic, audity podle něj vypadají nestandardně. Pochybuje prý o tom, co bylo jejich cílem. Řekl, že všichni jím oslovení ředitelé shodně uvedli, že se neoficiálně dozvěděli, že kontrola u nich dopadne špatně, řekl v pondělí Němeček. Náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht odmítl takový postoj jako nepřípustné ovlivňování auditu.

Pokud by nemocnice musely na základě auditu ministerstva financí vracet desítky milionů korun, ačkoliv všechny předcházející kontroly neshledaly žádná pochybení, byl by to podle premiéra rozpočtový problém. Navíc hrozí, že vrácení evropských peněz, které by se už pak nepodařilo do konce příštího roku vyčerpat, by zhoršilo bilanci ČR z hlediska čerpání prostředků EU.

Sobotka připomněl, že na problémy s audity ministerstva financí si stěžují nejen nemocnice, ale také řada starostů obcí, které čerpaly evropské dotace. „Ne všechny ty problémy vyplývají z toho, co se odehrává na ministerstvu financí v posledních osmi měsících, ty problémy už byly založeny za ministra (Miroslava) Kalouska, mimo jiné v tom, že byla změněna metodika ze strany ministerstva financí,“ uvedl Sobotka.