Podvodný obchodník s auty míří z Panamy do českého vězení

Praha – Pavla Tormu odsouzeného v Česku za rozsáhlé podvody vydala Panama do Prahy. Je to první člověk, který se v Panamě skrýval před nástupem do českého vězení, a byl vydán.

Na uprchlého muže vydal český soud dva mezinárodní zatykače. Loni v červnu ho panamské úřady zadržely a ministerstvo spravedlnosti požádalo o jeho vydání. „Jelikož mezi Českou republikou a Panamou není uzavřena žádná mezinárodní smlouva o vydávání, povolily panamské orgány vydání Pavla Tormy na základě ujištění o vzájemnosti,“ uvedlo ministerstvo.

Zlínská pobočka Krajského soudu v Brně poslala Pavla Tormu v roce 2008 a – znovu o tři roky později – do vězení za podvody při obchodu s auty. Za slíbené dovezení vozů z Ameriky vybíral peníze, auta však nedoručil. „Já jsem mu zaplatil zálohu, potom nastaly dle něj nějaké problémy v Německu,“ popsal před šesti lety průběh Tormova „obchodování“ jeden z podvedených zákazníků. Ve vězení měl Pavel Torma strávit sedm let, ale k trestu nenastoupil. Z Česka uprchl již po prvním rozsudku. Hovořil přitom o vykonstruovaném procesu.

Události: Ne všem odsouzeným hrozí vydání do ČR (zdroj: ČT24)

Vydání ze země, se kterou nemá Česko uzavřenou podobnou dohodu, je výjimkou. Poslední takovou akci provedli policejní lovci lebek před dvěma lety v Dominikánské republice, odkud putovala do českých věznic skupina hledaná pro zakládání fiktivních firem nebo praní špinavých peněz. Naopak o vydání podnikatele Viktora Koženého z karibských Baham česká policie zatím usiluje marně, neúspěšná je také snaha o vydání Radovana Krejčíře z Jihoafrické republiky nebo Borise Vostrého z Belize.

Vydáno pod