Reflexní prvky se pro chodce stanou povinností

Praha – Chodci, kteří půjdou po silnici za snížené viditelnosti, tedy ráno, v noci, za soumraku, v mlze nebo v dešti a nebudou mít na sobě žádný reflexní prvek, budou moci nově dostat pokutu až dva tisíce korun. Stanovuje to tak návrh, který ministerstvo vnitra vypracovalo ve spolupráci s policií. Reaguje tak na stále se zvyšující počet mrtvých chodců.

Člověk, který jde za snížené viditelnosti po krajnici silnice a nemá ani vestu, ani žádné reflexní pásky, je pro lidi za volantem těžko rozpoznatelný. Pokud je ještě k tomu v tmavém oblečení, snižuje se doba řidiče, kdy jse schopen zareagovat, až o polovinu. Smrtelných srážek aut s chodci stále přibývá. Jen v září u nás takto zahynulo 12 lidí.

Chodci budou muset nosit reflexní prvky (zdroj: ČT24)

Nejnebezpečnější měsíc je pro chodce listopad. Například loni v tomto období, kdy často prší a je dlouho tma, zemřelo 36 lidí. Pokud jde o rozdělení nehod v obci a mimo obec, více chodců zemřelo po srážce autem ve městě. V letošním roce to bylo dokonce dvakrát tolik – mimo obec zemřelo 18 chodců, v obci 36. Překvapivé je, že nejvíce nehod se stane ve dne za dobré viditelnosti. Letos takto zemřelo už 22 lidí. V noci, ale při veřejném osvětlení a za dobrého počasí jich bylo deset a dalších 13 chodců nepřežilo srážku s autem v noci, ale bez osvětelení lamp.

Reflexní prvky si může každý koupit například v obchodech s cyklistickým vybavením. Kompletní seznam prodejních míst zveřejnilo ministerstvo vnitra na svých stránkách, kde je mimo jiné k dispozici také aplikace, kde si mohou lidé vyzkoušet význam reflexních prvků

Na Slovensku už podobné opatření zavedli a za pět let jeho fungování se počet usmrcených chodců snížil ze 184 na 64 obětí. U nás teď dokončený návrh putuje k ministrům a poté na vládu. Policie by byla ráda, kdyby vešel v platnost už od ledna 2015.