Jourová bilancuje: Peníze z Unie čerpáme lépe

Praha - Za největší úspěch svého působení na ministerstvu pro místní rozvoj považuje odcházející ministryně Věra Jourová (ANO) zlepšení čerpání peněz z evropských fondů. Podle dřívějších odhadů se České republice nemělo podařit vyčerpat až 24 miliard. „Dnes se to jeví, že se dostaneme pod 20 miliard,“ řekla Jourová, která zároveň upozornila, že z toho 11 miliard tvoří kurzový rozdíl, který vznikl intervencí národní banky.

  • Zbyněk Stanjura (ODS): „Řekl bych, že patřila k těm lepším, nicméně zejména legislativní výsledky jsou malé, nebo spíše žádné.“
  • František Laudát (TOP 09): "Myslím si, že z hlediska lidských kvalit byla tím nejlepším, co v současné vládě je. Také co se týče evropských fondů bych paní Jourové nic nevyčítal, velké zklamání pro mě je příprava nových zákonů."
  • Jaroslav Faltýnek (ANO): „Podařilo se jí obnovit důvěru Evropské unie v Českou republiku a nastartovala čerpání evropských fondů.“
  • Martin Novotný (ODS): „Výsledky v oblasti eurofondů nejsou špatné.“
  • Pavel Poc (ČSSD): „Na krátký čas, který ve funkci strávila, je to dobrý výkon.“
  • Tomio Okamura (Úsvit): „Hodnocení je rozporuplné, jak před nástupem, tak i po snížení schodku, jsme nejhorší v čerpání dotací v celé Evropské unii.“
  • Jiří Dolejš (KSČM): „Nemyslím, že bychom měli slavit, ale spíše vyjádřit podporu budoucí ministryni.“
  • Poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík: „Myslím, že paní Jourová byla dobrou ministryní… Ten velký úkol eliminovat škody z předešlého období financování z fondů EU se jí docela dařil.“

Ministerstvu pro místní rozvoj se podařilo snížit schodek čerpání evropských dotací pro letošní rok o tři miliardy korun. Česko tak letos přijde o méně než 20 miliard korun, řekla na dnešní bilanční tiskové konferenci končící ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. „Původní odhad na začátku roku byl dokonce 24 miliard korun. Dnes se jeví, že se dostaneme pod 20 miliard korun,“ uvedla končící ministryně.

Zjistěte si, kolik peněz získaly české obce za uplynulé čtyři roky ze strukturálních fondů EU, jaké projekty realizovaly a jaké se jim podařilo zahájit. Pomůže Vám k tomu nová aplikace ČT24, kterou najdete zde.

Větší část ztráty ale vznikla kvůli měnové intervenci České národní banky, která korunu vůči euru výrazně oslabila. „Z odhadované ztráty pro letošní rok činí 11,7 miliardy korun kurzový rozdíl, který vznikl umělou intervencí ČNB. Kdyby nebylo této intervence, která způsobila, že jsme měli k dispozici více peněz, tak by bylo nedočerpání výrazně nižší,“ upozornila Jourová. Částka určená k čerpání je pevně stanovena v eurech, příjemcům se však vyplácí v korunách vždy podle aktuálního kurzu. Kurzové změny se tak vždy odráží v tom, jak velkou částku v korunách má ČR k dispozici a kolik zbývá dočerpat.

Česká republika je z pohledu čerpání evropských peněz nejhorší z celé EU. Loni nedočerpala až deset miliard korun, letos hrozí, že přijde o další miliardy. MMR, které je koordinátorem dotačních programů, odhaduje, že celkem za končící programové období nedokáže ČR vyčerpat až 60 miliard korun. Různá opatření mají tento „dluh“ snížit.

Podle náměstka z ministerstva pro místní rozvoj Daniela Brauna stojí za problémy s čerpáním evropských dotací tři hlavní proměnné: „Jsou externí faktory, jak hospodářská krize a kurzovní výkyvy, za druhé jde o prodlužování harmonogramů projektů a ne úplně kvalitní projektový management ve státní správě, a za třetí jde o složitý a nejednotný systém, který byl na programové období nastaven, a nestabilita úřadů.“ Ekonomický geograf Jiří Blažek ještě na seznam přidává vysokou fluktuaci pracovníků, kteří zodpovídají za čerpání dotací, a s tím související nedůvěru evropských orgánů.

Během působení Jourové byla dojednána také dohoda o partnerství na roky 2014–2020. „To je naprosto klíčová věc pro dalších 7 let,“ řekla odcházející ministryně. Pokud jde o integrovaný operační program, ministerstvo připravilo nové výzvy pro takzvanou chytrou veřejnou správu, pro financování nákupu lékařských přístrojů nebo například pro opravy a oživování národních kulturních památek. „Rozjeli jsme také činnost do regionů,“ poukázala Jourová na takzvané evropské domy, tedy budování míst v jednotlivých krajích, kde se bude možné informovat o agendě Evropské unie.

V oblasti urbanismu ministerstvo velmi intenzivně spolupracovalo v rámci OSN, pokud jde o územní plánování, připravuje novelu posuzování vlivu na životní prostředí nebo změny ve stavebním řízení. „Je tam silná kritika, která říká, že bude řízení prodlouženo,“ podotkla Jourová k nové koncepci stavebního řízení. Ve stadiu přípravy je i řada předpisů pro stavební investice. Pro příští rok resort připravil vyšší podporu sociálního bydlení pro seniory, podpořit chce také opravy místních komunikací.

V cestovním ruchu se ministerstvo zaměřilo především na marketingovou činnost, výpadek ruského trhu plánuje kompenzovat zaměřením na čínský trh. „Zintenzivnili jsme jednání s čínskou stranou,“ řekla Jourová s tím, že Číňané jsou vítaní turisté, protože oproti jiným národnostem více utrácejí.

Kuks
Zdroj: David Taneček/ČTK

Otázkou podle Jourové je, zda tvořit zákon o cestovním ruchu, nebo řešit koncepční problémy turismu jinak. Při propagaci České republiky v zahraničí lze prý ušetřit koordinací činnosti Českých center a agentury Czerchtourism. „Nová ředitelka Czechtourismu má za úkol sladit dramaturgii činnosti Czechtourismu a Českých center,“ řekla Jourová.

Vedení MMR Jourová opouští dnes, od pondělí resort povede 1. náměstkyně Klára Dostálová. Se svou navrhovanou nástupkyní Karlou Šlechtovou se Jourová chce setkat, nabídla jí i svou přítomnost při přebírání ministerstva. „Co by měla udělat? Dotáhnout věci, které tu jsou rozdělané. Za sebe říkám, že jsou to dobré a potřebné věci. Ať už to jsou zakázky, stavební legislativa, politika architektury, dotažení velmi zásadní fáze politiky územního rozvoje a samozřejmě fondy,“ dodala Jourová.

Odpovědi pro europoslance vypracuje do neděle

Jourová zpracovává se svým týmem odpovědi na desítky doplňujících dotazů, které po středečním slyšení před výbory Evropského parlamentu obdržela od europoslanců. Řekla to dnes novinářům. Předpokládá, že nedělní termín, který na odevzdání odpovědí má, stihne.

Vydáno pod