Šátky u nás nechceme, souzní s Motolem řada dalších nemocnic

Praha – Spor ohledně nošení muslimských šátků se u nás pozvolna rozšířil ze škol do nemocnic. Ale ani zdravotnická zařízení, stejně jako ta vzdělávací, nejsou ve svých názorech na nošení hidžábu jednotná. Jako první se před několika dny ozval Motol, který svým zaměstnancům šátky přímo zakázal. Za pravdu mu dávají i další nemocnice. Vše teď směřuje do sněmovny, kde se tématem bude zabývat bezpečnostní výbor.

Mnohé nemocnice nechtějí zaměstnankyně v muslimských šátcích (zdroj: ČT24)

Důvody, proč by zaměstnankyně nemocnice nemohly nosit hidžáb, tedy muslimský šátek zakrývající pouze vlasy a krk, nikoli obličej, uvedl Motol dva – hygiena a bezpečnostní předpisy. Ve vnitřním řádu je podle mluvčí Pavlíny Dankové jasně stanoveno, jak má vypadat pracovní oděv. Muslimský šátek v něm není.

„Ve Fakultní nemocnici Brno užívá každý zdravotnický zaměstnanec povinně ochranné pomůcky a mezi takovéto ochranné pomůcky šátek nepatří,“ souhlasí s pražskými kolegy mluvčí FN Brno Anna Mrázková. Někde se už dokonce objevují reakce potenciálních pacientů, kteří předem odmítají ošetření od osoby zahalené do muslimského šátku.

Naopak jiné nemocnice jsou k náboženským projevům smířlivější a šátky zde muslimky nosit smějí, ovšem ne na všech odděleních. „Jedná se o oddělení JIP, o operační sály a další provozy. Tam platí velmi striktní pravidla,“ vypočítává mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Filip Brož místa, kam si zdravotní sestry hidžáb vzít nesmějí.

Cesta vede ze školy přes nemocnici do sněmovny

Spor ohledně nošení muslimských šátků se znovu rozhořel na konci léta, kdy se ombudsmanka Anna Šabatová zastala dvou studentek, které se chtěly stát ošetřovatelkami a jimž střední zdravotnická škola v Praze zakázala nosit hidžáb. Vedení školy se odvolávalo na své vnitřní předpisy, kde jsou zakázané všechny pokrývky hlavy, ale podle Šabatové šlo o nepřímou diskriminaci.

Téma muslimských šátků, ale i náboženského extrémismu se již dostalo na program i sněmovnímu bezpečnostnímu výboru. „Já mám informace o tom, že už se šátky rozmáhají i na základních školách - takže to už je možná skutečnost, o které by asi měl vědět i ministr Chládek,“ míní poslankyně za ODS Jana Černochová, která je členkou sněmovního Výboru pro bezpečnost.

Druhy muslimského zahalování
Zdroj: ČT24

Podle dat ze Sociologického ústavu Akademie věd z letošního května se islámu bojí dvě třetiny Čechů. V porovnání s jinými evropskými zeměmi, tak vycházíme jako ti nejmíň tolerantní. Dokonce i prezident Miloš Zeman nedávno prohlásil, že „šátky to začíná a burkou končí“. Přitom podle posledního sčítání lidu se u nás k islámu přihlásily jen necelé dvě tisícovky muslimů. Aby došlo k úplnému uznání islámu jako náboženské společnosti, muselo by se k němu v Česku hlásit jedno promile obyvatel, což představuje přibližně 10 400 lidí.