Adopce dětí z „rodiny“ homosexuálními partnery? Vláda nezaujala žádné stanovisko

Praha – Sobotkova vláda dnes projednávala novelu zákona, která má povolit registrovaným partnerům adoptovat děti svého protějšku. K návrhu ale nepřijala žádné stanovisko - zákon teď půjde do sněmovny. Předlohu připravilo 25 poslanců napříč stranami, nepřipojili se lidovci. Tato novela řeší pouze adopce dětí partnerů, s osvojováním dětí z ústavů nepočítá.

Martina Štěpánková: Jedná se o děti, které v homosexuálních rodinách již vyrůstají (zdroj: ČT24)

Předkladatelé poslanecké novely poukázali v důvodové zprávě, že „povinnost podílet se na výchově dítěte má i partner rodiče, pokud spolu žijí ve společné domácnosti“, přitom však je uzavření registrovaného partnerství „překážkou jakéhokoli osvojení dítěte registrovaným partnerem“. Ačkoli poslanci vnímají pochybnosti o vhodnosti výchovy dětí páry stejného pohlaví, upozornili, že zatímco se na teoretické úrovni diskutuje, v praxi již je situace jinde. „Žitou realitou v České republice je, že existuje stále více rodin, kde oba rodiče mají stejné pohlaví,“ stojí v důvodové zprávě.

Ve vládě však podporu nenašla: ministři předlohu ani neschválili (pro toto stanovisko hlasoval jeden ministr), ani nezamítli (pět členů vlády), neprošlo ani neutrální stanovisko. Pod zákon se podepsali poslanci z ČSSD i ANO, třetí vládní strana KDU-ČSL ale adopce odmítá. „Norma není potřeba. Operuje s věcmi, které lze řešit podle současných právních norem,“ uvedl předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Vicepremiérovi také vadí, že se lidovečtí ministři nemohli k návrhu vyjádřit v připomínkovém řízení, které je u poslaneckých novel na rozdíl od vládních předloh omezené.

Adopce mohou využít desítky párů s dětmi

Podle ředitelky sekce lidských práv na Úřadu vlády Martiny Štěpánkové by mohli v případě, že by sněmovna s návrhem souhlasila, využít možnosti adopcí členové několika desítek registrovaných párů. „Podle posledního sčítání lidu uvedlo téměř 900 párů stejného pohlaví, že vychovávají děti, z toho více než 50 v registrovaném partnerství,“ uvedla. Zdůraznila přitom, že mezi páry stejného pohlaví „poptávka existuje a stoupá“.

V otázce, jak případné povolení adopcí vnímá široká veřejnost, šéfka vládní lidskoprávní sekce odkázala na červnový průzkum veřejného mínění. „Centrum pro výzkum veřejného mínění letos v červnu poprvé zařadilo mezi dotazy, kterými zjišťovalo postoje české společnosti k sexuálním menšinám, otázku, týkající se osvojení dítěte partnera či partnerky v rámci registrovaného partnerství,“ poznamenala. Ve výzkumu takové právo homosexuálních párů „rozhodně“ podpořilo 21 procent dotázaných, „spíše ano“ uvedlo 37 procent respondentů, celkem tedy souhlasí 58 procent z nich. Proti je 32 procent, zbylá desetina oslovených neví.

Adopce dětí z ústavů zatím ne, může se to změnit s reformou ústavní péče

Výrazně menší podporu však má u veřejnosti adopce dětí z ústavů páry stejného pohlaví, se kterou více lidí (48 procent) nesouhlasí než souhlasí (45 procent). Tím se ale poslanecká novela nezabývá a podle Martiny Štěpánkové by to ani nebylo vhodné. „Otázku osvojení dětí z ústavů je potřeba řešit v kontextu celé reformy péče o ohrožené děti v České republice,“ podotkla.