Zeman navrhl Davida Uhlíře do Ústavního soudu

Praha – Místopředsedu České advokátní komory Davida Uhlíře chce prezident Miloš Zeman jmenovat ústavním soudcem. O návrhu rozhodne během dvou měsíců Senát. David Uhlíř v advokátní komoře také zasedá v jedné zkušební komisi a zastupuje komoru v mezinárodních organizacích.

Miloslav Antl i Jaroslav Kubera jsou D. Uhlířovi nakloněni (zdroj: ČT24)

David Uhlíř se má podle prezidenta stát novým členem Ústavního soudu, oznámil mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. „Mám z toho velikou radost. Je to nejkrásnější práce, kterou právník může dělat,“ reagoval David Uhlíř na svoji nominaci. Nahradit má Ivanu Janů, které skončilo funkční období v září. Rozhodující bude stanovisko Senátu, který v minulosti prezidentu Zemanovi zamítl prodloužení mandátu ústavních soudců Jiřího Nykodýma či Miloslava Výborného.

David Uhlíř:

„Moje doména je občanské právo, mám 35 let zkušeností s pohledem na právo zezdola, z pohledu uživatelů, spotřebitelů práva, tak doufám, že to je skutečnost, která může přijít vhod.“

Úspěch zaručen? Senátoři jsou prozatím přívětiví

Oslovení senátoři se zatím k Uhlířově kandidatuře stavějí přívětivě, ačkoli zdůrazňují, že s ním budou muset ještě promluvit, protože nejde o široce známou osobnost. „Odpovídá všem kritériím, které poprvé přezkoumáváme, a pak se vyjadřujeme k tomu, co udělal,“ řekl však senátor a advokát Miloslav Antl (za ČSSD). Zdůraznil, že jeho dosavadní zaměření na občanské právo může být důležité při případných změnách v občanském zákoníku.

Podobně se vyjádřil také senátor Jaroslav Kubera (ODS). „Je dobré, když někdo, kdo prožil klasickou praxi, se teď dostane do nejvyšší sféry, která je nejvyšším orgánem soudní moci,“ poznamenal Kubera. Oba senátoři se shodli, že je dobré, že má David Uhlíř v životopisu kromě advokátní praxe také působení na pražské právnické fakultě. „Je akademikem, což se mně líbí, když je současně z praxe a současně i přednáší právo,“ řekl Miloslav Antl.

Předseda Senátu Milan Štěch bude prosazovat, aby o Uhlířově nominaci rozhodovala horní komora až v novém povolebním složení. „Na toto rozhodnutí má Senát ze zákona 60 dní a podle mého názoru není třeba s tím spěchat ještě teď, před volbami,“ uvedl. Senát by tak mohl nominaci Uhlíře projednávat na přelomu listopadu a prosince.

Muž teorie i praxe

Místopředseda České advokátní komory Uhlíř, který současně působí v advokátní kanceláři Uhlíř, Homola a společníci, se specializuje zejména na oblast občanského a obchodního hmotného práva a civilního práva procesního. V posledních letech proslul například zastupováním umělce Davida Černého ve sporu s Milanem Knížákem. Zastupuje v soudních řízeních i velké obchodní společnosti, a v rámci programu pro bono i nemajetné klienty. V minulosti pracoval také jako tajemník pražského magistrátu.

V profesní organizaci advokátů je šedesátiletý David Uhlíř nejen místopředsedou, ale rovněž členem zkušební komise pro občanské, rodinné a pracovní právo. Komoru reprezentuje i v mezinárodních organizacích, například v Union International des Avocats.

David Uhlíř (1954)

vzdělání:

  • Právnická fakulta Univerzity Karlovy v Praze (titul JUDr. v roce 1981)

zaměstnání a funkce:

  • advokát
  • spoluzakladatel a senior partner advokátní kanceláře Uhlíř, Homola a společníci
  • místopředseda České advokátní komory
  • pedagog na Právnické fakultě UK
  • insolvenční správce se zvláštním povolením pro insolvenční řízení finančních institucí a velkých společností a likvidátor obchodních společností