Kobra odhalila podvod za čtvrt miliardy. Při zásahu pomáhala i armáda

Praha - Policejní útvar Kobra obvinil šest lidí ve věku od 29 do 59 let kvůli fiktivním obchodům s cigaretami, při kterých vznikla škoda 253 milionů korun. Zásilky měly fiktivně směřovat na Slovensko, do Polska a do Maďarska. Za krácení daní hrozí obviněným až deset let vězení. Policie v předchozích dnech zasahovala na čtyřiceti místech po celém území republiky. Při zásahu s krycím názvem River zadržela 16 osob, proti šesti bylo zahájeno trestní stíhání. Policie je vyšetřuje na svobodě.

Firmy, které v kauze figurují, dovážely nejméně od srpna 2011 cigarety do jiných členských států EU, ale jen papírově. „Zboží končilo v České republice a fiktivním dodáním do jiného státu se očistilo od DPH. Na jedné krabičce cigaret tak skupina ušetřila 12 až 14 korun,“ uvedl zástupce generálního ředitele Finanční správy Jiří Žežulka. Skupina takto „vyvezla“ za hranice zboží v hodnotě 1,2 miliardy korun. 

Kvůli fiktivním obchodům obvinění podle vyšetřovatelů založili několik tuzemských i zahraničních obchodních společností, které buď ovládali, nebo do nich dosadili takzvané bílé koně. V rámci zásahu se týmu Kobra podařilo zajistit 11 milionů korun na bankovních účtech, 70 automobilů a zboží v hodnotě přibližně 140 milionů korun. Podle Žežulky se celkem podařilo zajistit přibližně čtyři pětiny vzniklé škody, což označil za mimořádný úspěch.

Armáda poskytla logistickou podporu

Kobra spustila akci v úterý 7. října a zapojila do ní 600 lidí. Skončit by měla dnes po půlnoci. Vyšetřovatelé nechtěli do zásahu zapojovat soukromé logistické společnosti, pomáhala jim proto i Armáda České republiky. „Dali jsme k dispozici 35 kamionů, zhruba 70 vojáků a vysokozdvižné vozíky,“ uvedl na společném brífinku ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Při transportu asistovala i Vojenská policie.

Skupina pro boj proti velkým daňovým únikům, takzvaná Kobra, funguje od poloviny června. Tvoří ji policisté, celníci a specialisté finanční správy, kteří dříve pracovali samostatně a nyní si mohou vyměňovat informace.

V létě oznámili první úspěchy týmu, a to odkrytí daňových úniků při fiktivních obchodech s nanodisky za 269 milionů, v oblasti reklamy za 289 milionů a s pohonnými hmotami za 650 milionů korun. V září Kobra uvedla, že ve Zlínském kraji odkryla daňový únik při obchodování s toaletním papírem, papírovými ubrousky a utěrkami se škodou nejméně 25 milionů korun.