Zakázky na dopravě. Pravice si vyžádala mimořádnou schůzi sněmovny

Praha – Sněmovna příští středu zacílí na ministerstvo dopravy a jeho šéfa, Antonína Prachaře z hnutí ANO. Předseda dolní komory Jan Hamáček na podnět TOP 09 a ODS svolal mimořádnou schůzi, která se bude zabývat údajně neprůhlednými tendry i personální politikou. Ve hře je dokonce zřízení vyšetřovací komise.

Pravice tvrdí, že ministerstvo dopravy pod vedením Antonína Prachaře z hnutí ANO ustoupilo od průhledného zadávání veřejných zakázek a přiděluje je firmám s neprůhledným vlastnictvím. Kritizovala také stav a způsob oprav na dálnici D1, přípravu zákonů a Prachařovu personální politiku; na Ředitelství silnic a dálnic se od počátku roku vystřídali čtyři šéfové. Ministrova nová pravidla pro získávání pozemků pro stavbu dálnic navíc podle opozice měla vést k aktuálnímu zastavení výkupu půdy.

Středeční mimořádná schůze představuje pro TOP 09 a ODS úspěch „napodruhé“. Činností Antonína Prachaře se strany chtěly na plénu dolní komory zabývat už na poslední schůzi, jejich záměr ale zablokovaly koaliční kluby lidovců a ANO. Vznik komise je ale nejistý vzhledem k tomu, že vládní koalice má v dolní komoře většinu. Je dokonce možné, že sněmovní většina neschválí ani program mimořádné schůze. Navzdory tomu by se otevřel prostor pro debatu o zakázkách v dopravě, byť omezenou.

Říjen ve znamení rozpočtu a služebního zákona

Týden po mimořádné schůzi potom sněmovnu čeká další horké téma. Jednadvacátého října začíná řádná říjnová schůze, na které se mají zákonodárci opět věnovat služebnímu zákonu. Prezident Zeman ho totiž vetoval; kritizuje zejména tzv. politické náměstky, kteří podle něj nebudou mít na ministerstvech co na práci. Tvůrci normy ale tvrdí, že pokud zákon ustanovení o omezení jejich počtu nejvýše na dva neobsahoval, každý ministr by mohl mít neomezený počet náměstků. Na podobě zákona se po dlouhých neshodách dohodla koalice s pravicovou opozicí. Sněmovna by jej tedy mohla potvrdit.

Současně s tím říjnová schůze přinese i evergreen českého politického podzimu; do dolní komory míří i státní rozpočet na příští rok.