ODS povede kontrarevoluci normálních lidí, slibuje Fiala

Praha - „ODS je znovu zpátky. Je to jediná politická síla v zemi, která může postavit účinnou hráz proti levici,“ řekl předseda ODS Petr Fiala na povolební TK. „Jde o hodně, musíme se postavit všeobjímající vládě levice, musíme se postavit populistickým hnutím, jsme jediná politická síla, která povede kontrarevoluci normálních lidí,“ je přesvědčen šéf ODS. Ta získala v komunálních volbách nejvíce hlasů z pravicových politických stran. Podle lídra pražské kandidátky Bohuslava Svobody je tu dnes jiná ODS, vyrovnaná se svou minulostí.

„Z těchto voleb odcházíme opět posíleni, ukázalo se, že jsme na dobré cestě, ale spokojen jsem jen do jisté míry. Spokojen budu, až vyhrajeme volby,“ řekl Fiala. „Naši kandidáti na mnoha místech sváděli boj v nerovných podmínkách,“ poděkoval spolustraníkům Fiala. „Jsem rád, že ODS zůstala silnou politickou stranou na komunální úrovni. Řada našich lidí, kteří odváděli ve městech dobrou práci, byla oceněna,“ dodal.

S výsledky v hlavním městě je Fiala spokojen, v některých městských částech ODS dokonce zvítězila. Pokud jde o celopražské výsledky, dala si ODS za cíl dvouciferný zisk a toho – zdá se – dosáhne. Kandidát na primátora Bohuslav Svoboda označil výsledek voleb za dobrý potenciál pro to, aby byla schopna být dobrým koaličním partnerem. „Tam, kde nebudeme vyzváni, budeme mimořádně dobrou opozicí,“ dodal. Problém Prahy je podle Svobody problémem velkého jednání. „Není tam nikdo, kdo by byl jasným favoritem,“ dodal Svoboda.

Volební štáb ODS
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Podle Svobody ODS prošla těžkým obdobím, vyrovnáváním se se svojí minulostí a dnes tu stojí jiná ODS. „Měli jsme představu, že když to bude 15 %, bude to bude zázrak, když 10 %, bude to velmi dobré. V tomto ohledu jsem spokojen. Je to ukázka toho, že ODS je na světě, je velmi silná pravicová strana.“ Hnutí ANO podle něj nemá žádný program, jde o marketingový úspěch. „Když pojedete po mostě, uvidíte 'ANO – Babiš – Krnáčová'. Uvidíte to 15 kilometrů a ono to v hlavách něco zanechá.“ Svoboda se vůči ANO v rozhovoru pro ČT vymezil velmi tvrdě: „ODS opakovaně deklarovala, že hnutí ANO je pro nás neakceptovatelným partnerem. S estébáky nechceme spolupracovat, a to je problém, který ANO má,“ použil Svoboda argumentaci, která je vlastní TOP 09.

Fiala: ODS z politické mapy nezmizí

Současné volby podle šéfa ODS Petra Fialy nevymažou stranu z politické mapy Česka a jsou základem pro příští volební úspěchy občanských demokratů. Zároveň je podle něj naivní porovnávat výsledky voleb letošních a těch před čtyřmi lety, protože strana je v jiné situaci. Fiala měl na mysli krizi, v které se ODS nachází od loňského pádu vlády Petra Nečase. „Řada primátorů má šanci obhájit pozici. Možná se nepodaří obhájit všechno, ale rozhodně nebudeme vymazáni z politické mapy,“ soudí Fiala.

Dobré výsledky koaličních stran si Fiala vysvětluje tím, že vláda je teprve na počátku svého působení a neukazují se tak důsledky jejích kroků.

Fiala: ODS povede kontrarevoluci normálních lidí (zdroj: ČT24)