Krejčířovi advokáti předběhli exekutory a dostali se k zabavenému majetku

Praha – Advokátům Radovana Krejčíře hrozí pokuty za to, že odmítají sdělit, kde je podnikatelův majetek za desítky milionů korun. Justice nedávno umělecká díla, nábytek nebo luxusní auta uvolnila a exekutoři chtěli věci zabavit – právníci se k nim ale dostali dřív. Teď se zaštiťují mlčenlivostí. Spor zřejmě skončí u soudu.

Při razii v Krejčířově vile před devíti lety byly zabaveny drahé obrazy, nábytek a luxusní auta v hodnotě asi 30 milionů korun. Letos v srpnu dostala Krejčířova rodina věci zpátky (čtěte víc). Její advokáti si přitom majetek vyzvedli dřív, než to stihli udělat exekutoři pro účely odškodnění poškozených. „Opravdu není náš problém, že exekutoři nepostupovali stejně,“ hájí se Krejčířova advokátka Karolína Babáková.

Exekutoři nadále chtějí věci zabavit, protože Krejčíř byl pravomocně odsouzen k náhradě škody. Podle mluvčí Exekutorské komory Petry Báčové její výše činí 200 milionů korun. Podnikatel však dobrovolně nezaplatil. „Pakliže advokát nenaplní svoji povinnost poskytnutí součinnosti, soudní exekutoři mu budou udělovat pokuty,“ avizovala Báčová.

Advokáti se hájí mlčenlivostí, kterou jim zaručuje vyhláška profesní komory. A mluví o šikaně. „Já myslím, že oni vědí, že to přetahování nemůžou vyhrát. A to je taky důvod, proč nám dosud žádná pokuta udělena nebyla,“ argumentuje Babáková a dodává: „Byly zabavovány i věci jiných členů rodiny, poměrně nesmyslně také dětské hračky.“

Vila má hodnotu stovek milionů, kupce najde těžko

Exekutoři dříve obstavili i černošickou vilu ve vlastnictví Krejčířovy ženy Kateřiny. Dům, kde měl Krejčíř pověstné akvárium se žralokem, už devět let zeje prázdnotou. „Je tam nějaký člověk, který to má na starost. Uvnitř je to vystěhováno, zatím jsme to nijak nezařizovali. Žralok už tam není,“ sdělil uprchlý podnikatel v listopadu 2013.

Znalec si teď kvůli ocenění domu vyžádá od rodiny Radovana Krejčíře přesné plány celé vily. Pokud je nedostane, bude muset dům zaměřit sám. Hodnota nemovitosti se odhaduje na 400 milionů korun. Zda se ji podaří prodat, není jasné. „Ze zkušenosti vím, že kupci na takové nemovitosti se hledají poměrně těžko. Takže je otázka, jestli se to vůbec podaří zpeněžit,“ poznamenal již dříve viceprezident exekutorské komory Michal Rudý (více zde).

Události: Zabavený Krejčířův majetek vyfoukli exekutorům advokáti (zdroj: ČT24)

Radovan Krejčíř dostal loni v listopadu souhrnný trest 10,5 roku vězení, kromě podvodu s akciemi například taky za více než půlmiliardový daňový únik. Krejčíř je nicméně od roku 2005 na útěku – zmizel policistům právě při domovní prohlídce černošické vily. Od dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice, kam přicestoval na falešný pas. České úřady se od té doby neúspěšně snaží o jeho vydání. Nyní pobývá uprchlý podnikatel v jihoafrické vazbě, tamní justice se zabývá jeho údajným podílem v organizovaném zločinu.