Centrála ODS svým organizacím zakázala nakládat s penězi

Praha – Výkonná rada občanských demokratů zakázala svým oblastním a regionálním sdružením jakkoli nakládat s finančními prostředky a všechny peníze převedla na pražskou centrálu. Informuje o tom deník Právo. Podle některých straníků se partaj bojí insolvenčního řízení kvůli 40milionovým dluhům.

„V rámci konsolidace financí ODS, na které pracujeme, jsme v souladu se stanovami převzali finanční řízení v rámci ODS. Prostě potřebujeme jednotnou správu financování a toto je opatření, které je rozumné,“ cituje Právo předsedu občanské demokracie Petra Fialu.

Převod peněz z krajů do centra pobouřil regionální straníky; od úterka totiž nemohou proplácet faktury za skončené komunální a probíhající senátní volby, všechna vyúčtování musí na pražskou centrálu. Až dosud byly oblastní a regionální organizace ODS zvyklé hospodařit se statisícovými až milionovými částkami, nově budou smět mít v kase maximálně deset tisíc korun.

Fiala: Insolvence? Nám nehrozí nic

Fiala odmítá, že by za zmrazením finančních toků „na oblasti“ stála obava z toho, že ODS kvůli svým dluhům skončí v platební neschopnosti. „Nám nehrozí nic,“ uvedl s tím, že na rozhodnutí výkonné rady není nic zvláštního ani dramatického. Podle nejmenovaného funkcionáře strany nicméně „vedení potřebuje rychle splatit staré dluhy a ty nové počkají“; ODS prý upíná své zraky k listopadu, kdy má dorazit ze státní kasy bezmála 48 milionů jako půlroční příspěvek na činnost a za poslanecké, senátní a krajské mandáty.

Dluhy občanských demokratů dosahují bezmála dvaačtyřiceti milionů korun. Strana je momentálně před případnými věřiteli v ochraně díky víkendovým senátním volbám, protože podle insolvenčního zákona nelze návrh soudu podat v době vyhlášení voleb. Po druhém kole senátního hlasování v tom ale nebude věřitelům už nic bránit.

Vydáno pod