Policie na Ústecku prověřuje možné kupčení s hlasy

Praha - V souvislosti s proběhlými senátními a komunálními volbami prošetřuje policie možné maření přípravy a průběhu voleb. Dosud bylo podáno zhruba 100 trestních oznámení, týkajících se údajného kupčení s volebními hlasy. Nevládní organizace, které se podvody při volbách zabývaly, uvádějí, že prodej hlasů se týká především sociálně vyloučených lokalit. Jejich obyvatelům měly být nabízeny peníze výměnou za hlas pro konkrétní kandidáty. Problém se týká zejména severních Čech.

„Policie přijala dvacet trestních oznámení, jednalo se především o podezření z maření přípravy a průběhu voleb a referenda o poškozování cizí věci,“ prohlásil mluvčí Policejního prezidia Jana Macalíková. „Mimo to jsme zaznamenali tři desítky přestupků proti pořádku ve státní správě nebo proti pořádku v územní samosprávě, případně proti majetku. Dalších necelých padesát podnětů policie dále prověřuje. Nejvíce oznámení na podezření z nelegálního průběhu jsme měli v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.“

Konkrétními případy se policie zabývá v Chomutově, Litvínově, Lovosicích a také v Bílině, která je v současné době velmi diskutovaná. Bílinští sociální demokraté zde údajně upláceli voliče několika stovkami korun za hlas. Členové nevládní organizace Naši politici manipulaci voleb v Bílině dokonce natočili. Figuranti si nechali vyplatit peníze za hlasy od jednoho obchodníka. Lístky potom členové společně s dalšími materiály zajistili a podle slov zástupce iniciativy Michala Vody je poskytli policii. Figuranti dostali hlasovací lístky právě se zaškrtnutým hnutím BDS.

Krajská policejní mluvčí Alena Bartošová vyšetřování tohoto případu potvrdila, zároveň však uvedla, že všechny případy jsou zatím stále ve fázi prověřování. O podezření na kupčení s hlasy voličů se v Bílině mluvilo už nějakou dobu před začátkem komunálních voleb. Sociálně slabí zde prý dostávali nabídku několika set korun za vhozený hlas. Až 500 korun měli dostat obyvatelé litvínovského sídliště Janov. V místním klubu se v pátek večer (čili v den voleb) konala romská zábava, na které se údajné nakupování hlasů voličů mělo domlouvat. Okolí podniku hlídali policisté, kteří také kontrolovali příchozí.

Také v Nejdku na Karlovarsku dostala policie hlášení o podvodech a úplatcích za hlasy pro konkrétní kandidáty, údajně zde byla také souvislost s městskou zakázkou na svoz komunálního odpadu. Nyní probíhá intenzivní vyšetřování a vyslýchání svědků, uvedla krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí. Možné porušení zákona prošetřovala policie také v ústecké čtvrti Mojžíř a v Teplicích. Protiprávní jednání bylo prošetřováno na místě, nicméně podle slov Aleny Bartošové nebylo nic takového zaznamenáno.

Stín podezření padá i na Prahu a Brno

Kupčení s hlasy pravděpodobně probíhalo také v Praze a Brně. Na Praze 10 lidé v Centru ošetřovatelské a sociální pomoci dostávali předvyplněné volební lístky ve prospěch konkrétních kandidátů nebo stran. V Brně pak voliči vyměňovali své hlasy za náramky, umožňující vstup a občerstvení zdarma v klubu v Husovicích.

Média také spekulují o problémech v Kadani na Chomutovsku, které nyní prověřují aktivisté a chystají se materiály poskytnout policii. Podle Pavla Horáka z organizace Oživení se za hlas ve městě platilo 600 až 750 korun. Nákup hlasů měl v Kadani organizovat jeden místní podnikatel. Policie se zatím Kadaní nezabývá, podle Bartošové má informace o možném ovlivňování voleb jen z médií. Kromě úplatků za hlasy se také vyskytly případy občanů, kteří se narychlo přihlašovali pro volby v obcích, aby mohli snáze zvolit určitého kandidáta. Zprávy o podobných pokusech přicházejí také z Horního Jiřetína.

Kupčení s hlasy a podvody při volbách jsou trestným činem a v případě prokázání viny hrozí pachateli až tříleté vězení. Pokud se takových případů objeví nezanedbatelné množství, hrozí, že dojde ke zneplatnění voleb kvůli jejich malé důvěryhodnosti a bude je proto nutné zopakovat.

Vydáno pod