John nabádá občany: Informujte o korupci

Praha – Nejrůznější protikorupční opatření ministerstva vnitra mají přijít v několika etapách, ohlásil to dnes ministr vnitra a předseda koaličních Věcí veřejných (VV) Radek John při představení své strategie boje proti korupci. Jeho úřad již třeba připravil protikorupční manuály pro veřejnost a policii. K již učiněným krokům v boji proti korupci ministerstvo řadí i výzvu k odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. V dalších fázích jsou v plánu mimo jiné novely zákonů.

„Vyzýváme občany České republiky, přineste policii informace. A současně policie až do nejmenšího místa v republice je v současné chvíli proškolena,“ řekl John novinářům. V manuálu pro veřejnost se lze dočíst, jak se má člověk zachovat, když někdo požaduje úplatek, jak jednat v případě podezření na korupci nebo jak zareagovat, když policista odmítne přijmout oznámení. Příručka pro policisty zase obsahuje sjednocující návod, jak šetřit korupční kauzy. O úspěšnosti opatření ovšem pochybuje třeba právník Tomáš Sokol, podle kterého se velká korupce děje jinak a nikdo ji ještě dostatečně nerozkryl.

Mezi další již přijatá opatření řadí ministr vydání pokynu, aby policisté hlásili politické tlaky při vyšetřování případů. „Zatím nepřišlo jediné oznámení,“ uvedl dnes John. Dodal, že buď je policie nezávislá, nebo se policisté bojí. „Není uvěřitelné, že v této zemi k tomu nedochází,“ řekl ministr.

Transparency International s Johnovým plánem na boj proti korupci nesouhlasí natolik, že její zástupci z protikorupčního poradního sboru vystoupili. „Je kladen obrovský důraz na represi a preventivní opatření zcela chybí. Toto nelze vydávat za protikorupční program vlády,“ uvedl Václav Láska.

Úřad chce v blízké době předložit novelu jednacího řádu vlády, aby bylo možné zveřejnit, jak který ministr hlasoval při rozhodování o nakládání s majetkem a veřejných zakázkách. Dalším krokem má být novela trestního řádu, aby mohla policie používat odposlechy u korupčních kauz. Tuto pravomoc loni kriminalistům výrazně omezila novela trestního zákona.

Všechny policisty mají k vyřešení úplatků motivovat speciální odměny. Protikorupční policie by pak měla mít oproti letošnímu roku dvojnásobný rozpočet. Podle Radka Johna je totiž většina aut, které protikorupční policie používá, starších sedm let a většina počítačů je ještě starší. Kriminialisté přitom řeší i daňovou kriminalitu. Úřad má také připravit etický kodex úředníka státní správy a samosprávy. „Bude zajímavé sledovat, kdo přijal etický kodex, a kdo ne,“ řekl k tomu John.

Do začátku dubna příštího roku má ministerstvo připravit novelu zákona o obcích a krajích a novelu zákona o svobodném přístupu k informacím. V této etapě chce také zavést zkoušky spolehlivosti, které mají testovat „korupční odolnost“ úředníků. Provádět by je měli policisté a jeden test vyjde na 40 tisíc korun. Jak ale budou takové testy vypadat, zatím nikdo nechce prozradit. „Je vypracováno několik situací, ale kdybychom je rozebírali, tak ty testy spolehlivosti přestanou fungovat,“ vysvětloval John. S tímto opatřením ale nesouhlasí Václav Láska ze společnosti Transparency International, podle něj jsou testy pro úředníky drahé represivní opatření, které postihne jen pár jednotlivců.

John vedle toho chce například účinnější vzdělávání policistů, kteří bojují s korupcí, a posílení protikorupční policie, například ve formě lepšího vybavení a školení detektivů. Ministerstvo plánuje rovněž zavést funkci policejního ombudsmana. Má jít o profesionála z policejní inspekce, na něhož se budou policisté moci obracet.