Příští týden už se ochladí, na horách má napadnout sníh

Praha - Počasí v příštím týdny se promění, na dveře už zabouchá zima. Na horách především na severu ČR by mohlo napadnout až 25 centimetrů sněhu. Velmi pravděpodobně přijde v druhé polovině týdne i citelné ochlazení, teploty by se měly pohybovat od 7 do 11 stupňů Celsia.  Ochlazení mají na svědomí pozůstatky hurikánu Gonzalo, které do našich končin pošlou od severozápadu studený vzduch.

Sníh by měl padat už ve středu v Krušných horách, Krkonoších, Jeseníkách i Beskydech, ve čtvrtek ho pak ještě přibude i v nižších polohách. Do hor vtrhne také silný vítr, ve středu a ve čtvrtek by v nárazech měl dosahovat kolem 90 km/h. Meteorologické modely se budou s každým následujícím dnem zpřesňovat.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 20. října do 16. listopadu je podle meteorologů 5,2 stupně Celsia. Největší teplo v tomto období bylo loni s průměrem 8,2 stupně. Naopak nejchladněji bylo v roce 1965, kdy průměr činil dva stupně Celsia.

Po teplém podzimu přichází ochlazení (zdroj: ČT24)

Chladno bude i v prvním listopadovém týdnu, přesto by teploty neměly klesat pod normální hodnoty pro tuto roční dobu. Nejméně srážek by mělo spadnout v posledním říjnovém týdnu, ostatní budou zřejmě srážkově normální.