Zraněný český voják chce zpátky do Afghánistánu

Slapy - Desátník Jaroslav Mevald dostane 28. října vyznamenání od prezidenta republiky. Vojáka letos v červenci těžce zranila protitanková střela - stalo se to při patrole v afghánské provincii Bagrám. Několik dní předtím tam sebevražedný atentátník pět českých příslušníků mise zabil. Jaroslav Mevald by přesto rád znovu do služby a opět na misi do zmiňované provincie. „Člověk, který si něčím takovým projde a má přesto ochotu sloužit, má pro armádu velkou cenu,“ ocenil odhodlání desátníka Mevalda náčelník Generálního štábu Armády České republiky Petr Pavel.

Nejprve se ale Jaroslav Mevald musí kompletně uzdravit. Proto momentálně pobývá ve Vojenském rehabilitačního ústavu Slapy, kde se pere s následky těžkých zranění hlavy a pravé ruky. Denně cvičí s fyzioterapeuty, pracuje s ním logoped i psycholog. „Můj zdravotní stav se zlepšuje, znatelně zlepšuje, takže ještě pár týdnů, nějaká vyšetření a měl bych být v pořádku,“ doufá Mevald, jehož léčení potrvá pravděpodobně do konce listopadu.

Zraněný voják věří, že bude brzy v pořádku (zdroj: ČT24)

Lékaři jsou v jeho případě docela optimističtí a návrat vojáka k jednotce nevylučují. „Myslím si, že to bude příběh s dobrým koncem, protože se lepší kontinuálně,“ říká primář Miloslav Kubíček z Vojenského rehabilitačního ústavu Slapy.

Mevald chce zpátky do služby z prostého důvodu - jde o práci, která ho baví a kterou dělá hodně let. „A je to i kvůli kolegům, protože jsme na sebe zvyklí, věříme si, a ta podpora tam je potom důležitá, takže určitě bych jel,“ dovysvětluje zraněný desátník.

Letos 12. července o půlnoci afghánského času byla střelbou z ručních protitankových zbraní napadena česká jednotka u základny Bagram. Desátník Mevald i přes poranění hlavy vytrval a střelbu směrem k nepříteli opětoval. „Pocit mám takový, že jsem alespoň kryl kolegy, kteří tam byli, a nikomu dalšímu se nic nestalo,“ vzpomíná Mevald na inkriminovaný okamžik.

Vydáno pod