Šafr: Inzerát proti Schwarzenbergovi byl od Jansty

Praha – Během loňských prezidentských voleb vyšel v bulvárních novinách v den voleb inzerát zaměřený proti jednomu z kandidátů Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09). V rozhovoru pro slovenský deník SME novinář Pavel Šafr prozradil, že si negativní kampaň objednal Miroslav Jansta, předseda České unie sportu. Peníze na zaplacení měl dostat od firmy Lukoil. Jansta už v minulosti spojitost s inzerátem odmítal.

Inzerát nazvaný „Nevolte Karla Schwarzenberga“ vyšel v první den druhého kola první přímé volby prezidenta 25. ledna v deníku Blesk, který patří vydavatelství Czech News Center (dříve Ringier Axel Springer CZ). Voliči rozhodovali, jestli na Pražský hrad pošlou Miloše Zemana, nebo Karla Schwarzenberga. Záhy se ukázalo, že zadavatelem útočného dokumentu byl advokát Vladimír Zavadil, tajné zůstalo jméno iniciátora. Pavel Šafr byl do roku 2013 šéfredaktorem skupiny Blesk, a tak nemohl o podrobnostech mluvit.

Obsah inzerátu Nevolte Schwarzenberga
Zdroj: Repro/ČTK

„Inzerát si zadal přítel pana prezidenta Jansta přes advokáta pana Zavadila. Jansta zjevně dostal peníze na inzerát od firmy Lukoil, od pana (Martina) Nejedlého, který se tím nedávno před mými přáteli vytahoval. Podívejte se, ruské peníze zaplatily neskutečný hanopis, který do očí bijícím způsobem narušil přímou volbu prezidenta,“ uvedl nyní Šafr. Martin Nejedlý je poradcem Miloše Zemana a zastává post místopředsedy Strany práv občanů. Miroslav Jansta se už v roce 2013 ohradil proti tvrzením, které ho s inzerátem spojují, v SMS zprávě redakci Mladé fronty DNES napsal: „S inzerátem v Blesku nemám nic společného. Rezolutně se od něj distancuji. S panem dr. Zavadilem již 12 let nespolupracujeme.“ Jakoukoliv roli v kauze odmítá i dnes. 

Prohlášení advokáta Miroslava Kopečka, který zastupuje Miroslava Janstu

„Jestliže nyní, po téměř dvou letech od uveřejnění onoho inzerátu, někdo v touze po senzaci tuto záležitost opět otevírá a na adresu JUDr. Miroslava Jansty opět vznáší nepravdivá a nepodložená tvrzení, nedává mu tak jinou možnost, než aby svá dotčená osobnostní práva bránil všemi dostupnými právními prostředky.“

Vyjádření mluvčího prezidenta ČR

"Musím tvrdě odmítnout úpornou snahu pana Šafra spojit s touto záležitostí osobu pana prezidenta. Další komentář k této záležitosti nemám," řekl Jiří Ovčáček.

Kritika inzerátu byla směřována jak na porušení volebního zákona a jeho lživý obsah (údajná podpora ze strany sudetoněmeckého politika Bernda Posselta), tak i na neuveřejnění jména zadavatele. Schwarzenberg v reakci na vydání podal trestní oznámení. Kárné žalobě čelil právě Zavadil. Nejprve mu byla vyměřena pokuta 850 tisíc korun, letos v září Česká advokátní komora snížila částku na 20 tisíc korun. Zavadil si stěžoval, že by uložená pokuta neměla mít likvidační charakter.

Miroslav Jansta a ČUS

Česká unie sportu vznikla v dubnu 2013 transformací z ČSTV (Český svaz tělesné výchovy) a je největší zastřešující sportovní organizací v ČR. Miroslav Jansta je ve funkci předsedy ČUS, jeho místopředsedy jsou Miroslav Pelta a Marek Hájek.

V devadesátých letech byl Jansta poslancem zvoleným za komunistickou stranu. V dalších letech vykonával advokátní profesi a věnoval se basketbalovému klubu Nymburk, odkud vedla cesta k pozicím ve sportovních oganizacích. Do předsednické funkce v ČSTV byl Jansta zvolen v lednu 2012. 

Šafr vyjádřil přesvědčení, že s vydáním podobného inzerátu symbolicky končí v České republice liberální režim. Před zraky národa se odehrála neférová věc, ale nic se s tím nestalo. Podle něj nadchází období manipulace a „mečiarizace“ české politiky a odráží se zde příklon k Rusku a otevřenost autoritativním režimům.

Podobný inzerát vyšel už v předcházející kampani, to ale v připojeném textu zdůrazňoval spojení s Miroslavem Kalouskem, členství ve vládě odpovědné za asociální, protirůstové a devastační kroky, podporu amnestie a podporu církevních restitucí.