Do boje o primátorské křeslo pošle ODS zřejmě lékaře Svobodu

Praha - Kandidátem ODS na pražského primátora bude podle neoficiálních informací zřejmě exprezident České lékařské komory Bohuslav Svoboda. Kandidáta představí pražští občanští demokraté v úterý po jednání své regionální rady. O místo pražského lídra ale stále usiluje i současný náměstek primátora Rudolf Blažek a ze hry úplně není ani předseda pražské ODS Boris Šťastný. Občanští demokraté zatím dotazy na lídra odbývali s tím, že jméno hlavního lídra zveřejní do 28. září.

O plánovaném zveřejnění tváře ODS pro komunální volby dnes novináře informoval Šťastný. O výběru kandidáta na primátora podle něj ještě bude vedení pražské ODS jednat. Teprve po úterním jednání rady jméno zazní oficiálně. „Být kandidátem na pražského primátora má šanci každý, kdo je na kterémkoliv místě všech sedmi kandidátních listin. Je evidentní, že mezi favority zbývají lídři,“ uvedl šéf pražské ODS.

O výběru lídra bude rozhodovat 23 členů regionální rady. Jednou z nich je i Aleksandra Udženija, která prý bude hlasovat pro Svobodu. Také poslanec Marek Benda se domnívá, že superlídrem nakonec bude Svoboda. A to i přes to, že není členem strany. ODS se totiž snaží, stejně jako její konkurence, najít novou tvář.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

ODS je v Praze poslední velkou kandidující stranou bez volební jedničky, za což organizaci kritizoval předseda ODS a premiér Petr Nečas. Pražskou ODS varoval před špatnou volební strategií a vyzval ji, aby jméno hlavního lídra zveřejnila právě před 28. zářím. Ve volebním programu slibuje ODS lékárenskou pohotovost v každém obvodu, dovoz léků až do domu pro seniory starší 80 let, nová sportoviště, ale také tvrdší postup vůči distributorům drog, kapsářům, hernám a kasinům.