Vlci se vracejí do Čech a rozmnožují se

Česká Lípa – Nové videozáznamy potvrzují nadšení ochránců přírody, že se v Česku pokouší zabydlet vlci a zůstat. V březnu letošního roku byla zachycena na fotce březí vlčice u rybníka Břehyně na Českolipsku a teď už se zde vyskytují i mláďata. Podle odborníku je v těchto místech prostor pro život až tří smeček.

Na jihovýchod od České Lípy se nachází město Doksy s rybníky Břehyně a Máchovo jezero. Od letošního roku se oblast spojila s Chráněnou krajinou oblastí Kokořínsko. Uchování a obnova ekosystému budou důležité i pro udržení několika exemplářů vlků, kteří pravděpodobně přišli na sever Čech z německé Lužice. Posledních sto let zde nebylo po vlcích ani stopy. Nejprve jejich šlápoty a vytí, poté i záběry se staly důkazem, že tento živočišný druh opět obývá české lesy a hlavně rodí mladé.

Českolipskou vlčí smečku aktuálně zachytily i kamery. Vyhledávají právě neprostupná místa jako nad rybníkem Břehyně. „Je zde zřejmě umístěn i brloh, tedy místo, kde vyvedli svá mláďata,“ vysvětloval Ladislav Pořízek, vedoucí zdejšího CHKO. Na jaře byla vyfocena březí samice, dnes už mají ochránci přírody nespočet záznamů výskytu psovité šelmy. Obzvlášť během října se podařilo pořídit několik videií, většinou v noci, na nichž pobíhají mláďata. Vlčí pár podle všeho přivedl na svět minimálně tři mladé. Podle Pořízka nemusí být vlčí teritorium příliš velké. Lesnatý porost tu skýtá dostatečný výskyt zvěře. Při lovu se zaměřují na zvěř drobnou i dančí a černou.

Návštěvníci chráněné oblasti se střetu s vlky obávat nemusí. Pořízek připouští pravděpodobnost setkání s vlkem, ale je velmi malá. „Člověk se nechová v přírodě tak tiše, aby o něm vlk nevěděl,“ uvedl Pořízek. Vlk si potom raději udržuje vzdálenost, aby na turistu nenarazil.

Vlk na Českolipsku
Zdroj: Správa CHKO Kokořínsko – Máchův kraj/Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Vlky jsme už v Česku měli

Ochránci přírody očekávají, že až v příštím roce přibudou další mláďata, mohli by se někteří snažit o rozšíření do nových oblastí. V oblasti města Doksy by podle odborníků byl prostor pro tři jednotlivé smečky. Nárust počtu vlků ale nebude raketový, několik let bude trvat, než současní mladí budou moci mít vlastní potomky.

Zároveň existují svědectví o novém výskytu vlků na dalších místech, například v Brdech nebo u Nové Paky nedaleko Prachovských skal. Významným místem přítomnosti vlků v Česku jsou Beskydy. Nebyl v nich ale dosud zaznamenán případ rozmnožování. „V posledních deseti letech se tam vlci objevovali jen nepravidelně,“ prohlásil expert na ochranu velkých šelem z Hnutí DUHA Miroslav Kutal. Situace u Doksů tak může být pro českou přírodu opravdu unikátní.