Exprezident Klaus povede přípravný výbor rady pro vzdělávání

Praha – Bývalý prezident Václav Klaus je předsedou přípravného výboru Národní rady pro vzdělávání, který by měl o budoucí podobě tohoto orgánu jednat. Původní informace regionálního Deníku o tom, že by měl být Klaus předsedou rady, uvedl na pravou míru ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Ten chce, aby v radě zasedli špičkoví odborníci, kteří průřezově obsáhnou celou problematiku českého školství. Na protest proti tomu, že by měl Klaus usednout v čele rady, se postavily některé protikorupční organizace, jako třeba Vraťte nám stát! nebo Nadační fond proti korupci.

Úkolem orgánu, v jehož čele Klaus stojí, je připravit podklady pro zakotvení Národní rady pro vzdělávání do zákona. „Musíme si vyjasnit, jak bude její funkce vypadat,“ uvedl Chládek. Jednat se bude mimo jiné o tom, jakým způsobem se bude vybírat předseda rady i její ostatní členové. Přípravný výbor by měl vytvořit konkrétní návrh do půl roku.

Rada má být poradním nadstranickým orgánem ministra a pomáhat se vzdělávací strategií. Má také zaručit kontinuitu vzdělávací politiky bez ohledu na to, kdo bude aktuálně v čele resortu školství. „Zkušenosti čerpáme také z Finska, kde podobný orgán funguje,“ uvedl Chládek. O budoucí podobě rady chce jednat i s politickými kluby zastoupenými ve sněmovně. Chtěl by, aby byla rada apolitická, ale je také možné, že by v ní jednotlivé politické strany měly své zástupce, dodal.

Mezi patnácti členy rady zasedne podle ministra řada výrazných osobností včetně dvou rektorů. Deník zmiňuje mimo jiné rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu, předsedu Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého či Jana Mühlfeita, který působí v Microsoftu jako reprezentant pro Evropu, ale ke konci roku z funkce odejde a bude poradcem investičního fondu. „Chtěl bych, aby tam byli lidé z různých názorových proudů,“ dodal Chládek.

Klaus: Mohu-li přispět k nějaké změně, rád to udělám

Právě kvůli odlišnému pohledu na oblast školství si do čela přípravného výboru vybral Klause staršího. „Mám vážné pochybnosti o kvalitě našich škol i o způsobu, jak jsou hodnoceny. Mohu-li přispět k nějaké změně v tomto smyslu, rád to udělám,“ řekl Deníku Klaus. V jeho rodině se školstvím zabývá především Václav Klaus mladší, který vedl gymnázium PORG a je odborným mluvčím ODS pro tuto oblast.

Angažmá bývalého prezidenta ale vzbudilo u řady organizací negativní reakce. „Ministr školství Marcel Chládek tímto svým osobním rozhodnutím legitimizuje odkaz Václava Klause, který je zvláště po jeho loňské prezidentské amnestii velmi sporný. Za tímto krokem se mohou skrývat i politické a obchodní zájmy Václava Klause ml., což nově zřízenou Národní radu pro vzdělávání diskredituje na samotném počátku její existence,“ uvedla iniciativa Vraťte nám stát! v otevřené výzvě.