Zeman letěl z Číny letadlem PPF, Hrad to vysvětluje úsporou času

Peking/Praha - S čínským prezidentem Si Ťin-pchingem se kromě české hlavy státy setkal také miliardář a nejbohatší Čech Petr Kellner. Dosavadní spekulace o pondělní schůzce potvrdil mluvčí Kellnerovy finanční skupiny PPF, která má v Číně významné obchodní zájmy. Zeman se pak kvůli úspoře času rozhodl do Česka vrátit namísto státního speciálu letadlem pronajatým právě PPF a skupinou J&T, která během návštěvy uzavřela v Číně smlouvu.

PPF má v Číně značné obchodní zájmy, její firma Home Credit nabízí Číňanům úvěry. Až doposud byl v souvislosti se Zemanovou návštěvou Číny zmiňován pouze šéf Home Creditu Jiří Šmejc jakožto jediný z vrcholných představitelů firem skupiny PPF. O Kellnerově účasti kolovaly jen spekulace. Právě za podporu Home Creditu pochválil český prezident čínské úřady.

  • Radek Stavěl, mluvčí PPF: „Majoritní akcionář investiční skupiny PPF Petr Kellner se zúčastnil jako součást podnikatelského doprovodu prezidenta Zemana přijetí u čínského prezidenta… Důvodem je respekt k čínské tradici, kdy představitelé největších zahraničních investorů v Číně bývají součástí delegace své země při přijetí u vrcholných čínských státních představitelů.“

Zeman dal přednost letounu PPF, chtěl být dřív doma

Mluvčí PPF také potvrdil, že se prezident z Číny vracel do Česka nikoli státním letounem, ale letadlem pronajatým právě skupinami PPF a J&T, která při Zemanově návštěvě uzavřela smlouvu o spolupráci s čínskou firmou CEFC. „Nešlo o soukromé letadlo pana Kellnera, který mimochodem zůstává pracovně v Asii,“ doplnil Stavěl.

  • Radek Stavěl, mluvčí PPF: „Prezident využil volné kapacity v jednorázově pronajatém letadle určeném k přepravě zástupců PPF a J&T, kteří se zúčastnili podnikatelského doprovodu prezidenta.“

„Zásadní časová úspora prezidentu republiky umožní účast na jmenování nových generálů u příležitosti státního svátku 28. října. Zástupci PPF a J&T se zúčastnili návštěvy Číny jako součást podnikatelského doprovodu,“ upřesnil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček s tím, že prezident dorazil Prahy dnes po půlnoci. Stroj totiž ušetřil až dvě hodiny času, protože na rozdíl od státního airbusu nemusel tankovat a letěl bez mezipřistání.

Cestovat s podnikateli v rámci státních návštěv je podle Pražského hradu běžné. Let s představiteli dvou významných firem, které mají v Číně značné obchodní zájmy, proto podle Ovčáčka nezavdává důvod ke kritice. Podle Lukáše Linka ze Sociologického ústavu Akademie věd ale prezidentovo rozhodnutí nebylo dobré, protože by mohlo vyvolat spekulace o zvýhodnění PPF a J&T ve vztahu se státem.

Špaček: Prezident si měl svůj čas zorganizovat

Jiní odborníci poukazují zejména na problematické zajištění bezpečnosti v soukromých letounech. Podle ministra obrany Martin Stropnického je způsob Zemanovy cesty z Číny „věcí pana prezidenta a pana Kellnera“.

Jedním z důvodů, proč prezident potřeboval rychlejší dopravu, bylo podle Ovčáčka prodloužení státní večeře v Číně. Někdejší mluvčí prezidenta Václava Havla a odborník na etiketu Ladislav Špaček ale Českému rozhlasu řekl, že pokud se program protahoval a Zeman chtěl být dříve v Česku, měli to zařídit pracovníci Hradu.

  • Ladislav Špaček: „Český protokol měl ve spolupráci s čínským zařídit, aby ta večeře skončila v plánovaném čase. Rozumím tomu, že je někdy problém s tou zdvořilostí, zvláště asijskou, ale na druhé straně státní svátek a potřeba prezidenta, aby byl 28. října ve vlasti, je nejvyšší priorita.“

Miloš Zeman v pondělí také čínskou stranu ubezpečil o tom, že Česko neuznává tibetskou exilovou vládu ani nezávislost Tchaj-wanu. „Proto nejen já, ale i celá česká vláda zcela jasně vyjádřila, že respektuje územní integritu Číny, že neuznává tibetskou exilovou vládu a že se odmítáme jakýmkoli způsobem vměšovat do vašich vnitřních záležitostí,“ řekl český prezident na státní návštěvě komunistické Číny. Bez připomínek nechal třeba postup čínských úřadů při současných protestech v Hongkongu.