Zeman k diplomatům: Musíme zabíjet teroristy

Praha – Musíme zabíjet teroristy a spolupracovat v ekonomice – prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě představil zahraničním diplomatům tyto dva základní pilíře české zahraniční politiky. O prosazování lidských práv, které byly dříve jednou z českých priorit, se nezmínil.

„Musíme zabíjet teroristy a teroristou je každý, kdo úmyslně zabíjí civilisty,“ řekl Zeman asi 130 pozvaným hostům. Podle prezidenta, kterého dnes doprovodila manželka Ivana, přitom nezáleží na tom, zda jsou součástí al-Káidy, Talibanu nebo třeba Islámského státu. Zeman se už delší dobu profiluje jako zastánce tvrdého postupu proti teroristům. Nedávno například prohlásil, že by Česko mělo sehrát aktivnější roli v boji proti Islámskému státu.

Za druhý pilíř české zahraniční politiky Zeman označil ekonomickou diplomacii. Vyjádřil přitom naději, že velvyslanci zahraničních zemí budou podporovat české exportéry a zároveň investice zahraničních podniků v Česku. Diplomatům také vzkázal, že u něj mají dveře vždy otevřené.

Za zahraniční diplomaty po Zemanově krátké řeči promluvil apoštolský nuncius v Praze Giuseppe Leanza, který hlavě státu mimo jiné popřál vše nejlepší k nedávným narozeninám a předal jí jako dárek stříbrný tác.

Vydáno pod