Ovčáček: Zeman nemá důvod, aby se za vulgarity omlouval

Praha - Prezident Miloš Zeman nemá podle hradního mluvčího důvod, aby se omlouval za svá vulgární vyjádření. Podle Jiřího Ovčáčka v nedělním pořadu Českého rozhlasu Hovory z Lán pouze citoval výroky jiných: „Šlo o věc, která měla svůj kontext a měla svou příčinu. V jednom případě šlo o citace z textu jisté hudební skupiny, v závěru pan prezident pouze citoval svého protikandidáta z prezidentské volby, který ještě nedávno v rozhovoru pro iDNES použil některé vulgární výrazy.“

Podle Ovčáčka je důležité, že Zeman použitím vulgarit otevřel klíčové téma, zda je vůbec přípustné takové výrazivo v politice využívat. „V minulosti to bylo blahosklonně přehlíženo, dokonce kvitováno a označováno za noblesní. To není správné. Nemyslím, že by byl důvod, aby se pan prezident v tomto směru omlouval. Myslím, že jsem celou věc jednoznačně vysvětlil,“ uvedl dnes mluvčí na brífinku.

Zeman v rozhovoru na adresu ruské skupiny Pussy Riot řekl, že „v textech této skupiny je k..da sem, k..da tam“. Lidové noviny ale v této souvislosti uvedly, že je snadno dohledatelné, že takové výrazy v textech nejsou. „Ale Zeman spoléhá, že většina jeho posluchačů si to nikdy neověří,“ míní deník.

Vulgarity použité v rozhovoru vyvolaly vlnu reakcí. Odsoudili je nejen politici, ale i veřejnost. Na výročí 17. listopadu je kvůli tomu svolaných několik demonstrací, ředitel pardubického gymnázia Marek Výborný se například rozhodl sundat ze zdi Zemanův portrét. Tvrdí, že jde o občanské gesto. Na tiskový odbor prezidenta také zaslal otevřený dopis. „Portrét není novinkou, stejná aktivita se objevila i po zvolení pana prezidenta do funkce. V každém případě je třeba respektovat názory občanům,“ reagoval Ovčáček. „Nemyslím si ale, že je příliš vhodné spojovat 17. listopad a připomínku 25 let svobody s takovouto záležitostí,“ dodal.       

Množí se ale i protesty na internetu. Za dva dny se například více než 24 000 lidí přidalo k internetové petici, která požaduje Zemanovo odstoupení z úřadu. Autoři textu výzvu zdůvodňují tím, že český prezident jedná v rozporu s dobrými mravy a zásadami slušného chování, nehájí zájmy Česka, dělá mu špatné jméno v zahraničí a je špatným příkladem pro občany ČR. Zákony ale neumožňují podpis petice po internetu, protest tak nemá právní relevanci.

Ovčáček: Zaznamenáváme i podporu, lidé vnímají to určité pokrytectví

Prezidentův mluvčí ale zároveň uvedl, že Hrad zaznamenává i ohlasy na podporu Zemana. „Lidé vnímají to určité pokrytectví, které se objevuje. V minulosti se někteří politici takto vyjadřovali pravidelně a bez jakéhokoliv skandálu a nyní dochází k velké smršti mediálního zájmu,“ poznamenal Ovčáček. Začátkem příštího týdne zavítá prezident do Moravskoslezského kraje. Podle mluvčího se velmi těší, že si bude moci s občany podiskutovat přímo, nikoliv prostřednictvím médií.

Vydáno pod