Po skotských střicích dostává české lázeňství teplou koupel

Praha – Ve většině lázeňských rehabilitačních ústavů se zastavil propad pacientů, v brzké době by měl jejich počet začít opět stoupat. Lidé léčící se v některém z lázeňských zařízení totiž dostanou možnost prodloužit si pobyt ze tří týdnů na čtyři. Nová zákonná norma by měla platiti od ledna 2015.

Týden navíc dostanou v lázních nejen lidé s pohybovými problémy, ale i pacienti s dýchacími potížemi, kožními či gynekologickými nemocemi. Stejně tak tam stráví delší dobu i děti po obrně, s astmatem nebo s vážnými nemocemi svalů. „Na základě doporučení odborníků se vracíme k původnímu, osmadvacetidennímu standardu,“ konstatoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Prodloužení lhůty vítají i samotní provozovatelé lázeňských zařízení. Ředitel Léčebných lázní Bohdaneč Jiří Vitík uvedl, že pacienti často přijíždějí jen několik málo dní po operaci a je potřeba aplikovat velké množství léčebných rehabilitačních procedur. V takovém případě se hodí týden navíc.

Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se ale staví především proti navýšení výdajů do lázeňství, změnu si podle jeho názoru zařízení vynutila. Úhrady v roce 2014 výrazně vzrostly, upozorňuje. Vedle pacientů má nový zákon vrátit lázním i peníze. Podle odhadů ministerstva i půl miliardy ročně, už od ledna 2015.

České a moravské lázně ožívají (zdroj: ČT24)

Lázeňství dostávalo v předchozích letech ze zdravotního pojištění ročně téměř tři miliardy korun, výdaje postupně klesly až ke dvěma miliardám s tím, jak pobytů ubývalo. Změna mu má vrátit půl miliardy korun ročně, o niž přišlo omezující vyhláškou z roku 2012. Ústavní soud předpis zrušil, nechal ho platný jen do konce letošního roku.

Vydáno pod