Česku stále hrozí silný vítr. V Ostravě lámal stromy

Praha – Silný vítr na severovýchodě republiky bude pokračovat i během dnešního dne. Výstraha meteorologů platí až do 23. hodiny, kdy se nad republiku postupně přesune oblačnost a déšť. Vítr, který nejvíce zasáhl Moravskoslezský kraj, už včera lámal stromy a poškozoval střechy.

Vítr by měl podle meteorologů během odpoledne a večera postupně slábnout, poté ho postupně vystřídá déšť. Od včerejšího dopoledne vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji k více než devíti desítkám událostí, které souvisely se silnými nárazy větru. V převážné většině odstraňovali stromy spadlé na silnice, řekl mluvčí hasičů Marek Gašparín. Bez proudu bylo okolo 08:00 odhadem 4 000 domácností. Montéři na opravě vedení pracují už od rána. 

Nejvíce zásahů hasiči evidují na Frýdecko-Místecku, Novojičínsku a v Ostravě. „Hasiči řešili i události, kdy stromy spadly na dráty elektrického vedení nebo se opřely o budovy, a události, kdy silný vítr poškodil nebo uvolnil krytinu na střechách domů,“ uvedl Gašparín. Podle něj při těchto událostech nebyl nikdo usmrcen ani zraněn. Zároveň nebyly nahlášeny žádné zásadní materiální škody.

Hasiči museli zasáhnout i ve Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku, kde se vzrostlá lípa opřela o rodinný dům a poškodila jeho střechu. Hasiči budou strom odstraňovat i s pomocí výškové techniky a zásah potrvá zřejmě celé dopoledne. Majitel odhaduje škodu na sto tisíc korun. 

Až do večera bude uzavřen přibližně třicetikilometrový úsek silnice z Ostravy do Opavy v Nových Sedlicích, kde hrozí nebezepčí padajících větví topolů. Výstraha stále platí nejen pro Moravskoslezský kraj, ale i pro kraj Olomoucký a Pardubický.

Podle meteorologů byl nejsilnější vítr na Frýdecko-Místecku. „Během noci tam foukalo v nárazech až okolo 80 kilometrů za hodinu,“ uvedl Zbyněk Návrat z Regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Vítr tak v nárazech dosahoval až rychlosti vichřice. „Po celý den ještě musíme počítat s tím, že vítr v regionu bude čerstvý,“ uvedl Návrat.