Soud v kauze fiktivních obchodů s palivy nikoho nepotrestá

Praha – Údajné fiktivní obchody s palivy mezi firmami Bena a Tukový průmysl z 90. let zůstanou nepotrestány. Pražský městský soud dnes totiž zastavil trestní stíhání šéfa společnosti Bena Milana Vomely a někdejší jednatelka firmy Tukový průmysl Marta Konkolová byla obžaloby zproštěna. Žaloba je vinila z toho, že chtěli od finančního úřadu vylákat 327 milionů korun jako nadměrný odpočet DPH.

Údajně se zástupcům obou firem podařilo získat necelých 17 milionů, než byla trestná činnost odhalena. Za krácení daní jim hrozil až desetiletý trest. Rozsudek není pravomocný.

Kauza se týká účetního přeprodeje zboží z Beny na Tukový průmysl a pak zpět prostřednictvím 50 fiktivních faktur na paliva v hodnotě přes 1,8 miliardy korun, které se uskutečnily mezi roky 1996 a 1999. Vomela podle spisu neoprávněně uplatňoval odpočet daně z přidané hodnoty, protože k obchodům ve skutečnosti nedocházelo. Konkolová to zase celé umožnila udělat. Oba vinu odmítali.

„Dospěli jsme k názoru, že se stal skutek, který byl kladen obžalobou,“ řekl při čtení rozsudku předseda trestního senátu Petr Novák. Soud tak sice přispustil, že se trestná činnost uvedená v žalobě stala, ale Konkolové nebylo prokázáno, že by se na tom podílela. A trestní stíhání Vomely se soudce rozhodl zastavit z toho důvodu, že údajná trestná činnost spadá pod loňskou amnestii bývalého prezidenta Václava Klause. 

Soud také rozhodl o zabavení poměrně rozsáhlého majetku, který patří Tukovému průmyslu i Vomelovi. „Jsme přesvědčeni, že je to výnos z trestné činnosti,“ zdůraznil Novák. Podle státního zástupce Borise Havla jde například o areály v pražské Michli a Karlíně, které byly v 90. letech pořízeny za zhruba 177 milionů korun a dnes by mohly mít hodnotu přes 250 milionů korun. „Je to velká výhra státního zastupitelství. Pokud by soud neuznal, že se jedná o výnosy z trestné činnosti, tak to znamená, že by neuznal, že se ta trestná činnost stala,“ řekl Havel. 

  • „Pokud je trestní stíhání zastaveno až po uplynutí tak dlouhé doby a po provedeném hlavním líčení, které vedlo soud k názoru, že skutek se stal, je trestným činem a dokonce zabral i výnosy z trestné činnosti. A nyní má být skutek amnestován? Tak se domnívám, že zde je šance na úspěch velmi vysoká,“ řekl státní zástupce Boris Havel.

Kauza původně měla i druhou větev, ve které byl Vomela obviněn s bývalým manažerem Tukového průmyslu a později i státního Čepra Martinem Pechanem. Stát při obchodech slovenské Beny a Tukového průmyslu přišel o víc než 2,6 miliardy korun tím, že zástupci firem podle žalobců bez vědomí celníků dováželi ze Slovenska prostřednictvím sítě státních rafinérských společností pohonné hmoty a prodávali je. Tuto část, kterou policie začala vyšetřovat v roce 2003, ale kvůli délce stíhání loni zastavila prezidentská amnestie.