Dienstbier: ČSSD potřebuje reformu a vnitrostranické referendum

Praha - Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier bude kandidovat na post statutárního místopředsedy ČSSD. Šéf strany Bohuslav Sobotka by ale na pozici raději viděl ministra vnitra Milana Chovance, který by se mohl o místo taky ucházet. Dienstbier v tom problém nevidí, o post bude přesto usilovat. České televizi řekl, že chce v sociální demokracii hlavně prosadit reformy a vnitrostranické referendum. Volební sjezd se uskuteční v březnu příštího roku.

Sobotka by na pozici prvního místopředsedy rád viděl Milana Chovance. „Je to týmový hráč, sociální demokracii nerozděluje, ale spojuje, a mohu počítat s jeho pomocí při potřebných reformách, které chci v ČSSD prosadit,“ řekl Právu. „Pokud si vzpomenu na situaci před rokem, myslím, že jsem prokázal dostatečnou týmovost a loajalitu, každý si to může ověřit,“ reagoval Dienstbier.

Postoj premiéra proto jeho rozhodnutí kandidovat nijak nemění. „Chci o ten post usilovat, půjdu na sjezd i na debaty před sjezdem s jasným programem. Jeho základem bude reforma sociální demokracie, abychom dlouhodobě neztráceli voliče, jako se to dělo doposud, abychom byli schopni obnovovat důvěru ve společnost a měli moderní progresivní program, který bude pro lidi zajímavý,“ řekl České televizi.

Jiří Dienstbier: „Nechci nijak zpochybňovat roli předsedy Bohuslava Sobotky, já s ním dlouhodobě spolupracuji a chci spolupracovat dál. To, že on má nějakou preferenci, je jedna věc, na druhou stranu my jsme demokratická strana, kdokoliv může kandidovat na jakoukoliv funkci. Před sjezdem můžeme vést debatu, co bude pro sociální demokracii nejlepší.“ 

Dienstbier se chce ve straně stejně jako Sobotka zaměřit na reformy. Za zásadní považuje referendum, které podle něj přispěje k demokratickému sestavování kandidátek. „Aby všichni členové rozhodovali o tom, koho strana vysílá do volených funkcí a kdo bude obhajovat její program,“ dodal. Doufá také, že reforma sociální demokracie neskončí pouze u referenda.  

Na stranickém sjezdu v březnu 2013 Dienstbier místopředsednický post neobhájil, místo něj přišel na post právě Chovanec. Tehdy byla ale podle něj úplně jiná situace: „Byla velmi vypjatá atmosféra po přímé volbě prezidenta. Upozorňoval jsem, že zvolení Miloše Zemana představuje velké riziko i pro sociální demokracii, že se prezident pokusí využít své funkce k tomu, aby si vyřídil své staré účty, a pokusí se odstavit Bohuslava Sobotku i Lubomíra Zaorálka. S několikaměsíčním odstupem mně kdekdo dal za pravdu.“

Jak dopadne volba nyní, nechtěl předjímat. „Pro mě je prosazení některých věcí důležitější než nějaké zvolení, nebo nezvolení do funkce. Pokud navíc někam člověk kandiduje, musí počítat i s tím, že prohraje,“ uzavřel. Volební sjezd ČSSD se uskuteční 13. a 14. března příštího roku v pražském Kongresovém centru. Křeslo předsedy bude obhajovat Bohuslav Sobotka, s největší pravděpodobností bez protikandidáta.