Bušina u soudu: Jsem přesvědčen o své nevině

Praha – Bývalý poradce středočeského exhejtmana Davida Ratha Filip Bušina, podezřelý ze stamilionových daňových úniků, dnes před soudem odmítl tvrzení obžaloby. Podle něj je smyšlená a nemá reálný základ. Bušina čelí obžalobě s dalšími třinácti lidmi. Státní zástupkyně tvrdí, že skupina pomocí fiktivních faktur vyváděla peníze a zakládala „nastrčené“ firmy.

Státní zástupkyně Soňa Bělohlávková v obžalobě zmiňuje údajné fiktivní faktury a zakládání bankovních kont. Peníze se prý vyváděly z reklamních firem a na trestné činnosti se údajně podíleli úředníci daňové správy. Firmy prý například zařídily smluvené reklamní služby samy, do účetnictví ale daly smyšlené faktury, podle kterých si práci objednaly u jiných společností. „Nastrčené“ firmy prý obžalovaní ovládali přes prostředníky.

Samotný Bušina je podle svých slov nevinný a tvrzení obžaloby označil za smyšlené a nereálné. U soudu se dostal ke slovu teprve v odpoledních hodinách, dlouho totiž čekal na svého právníka, ačkoliv měl vypovídat jako druhý v pořadí. Hovořil zhruba po dobu dvou hodin - měl totiž připravenou výpověď o čtyřiatřiceti stránkách.

Bušina u soudu:

„Nesouhlasím s tvrzením obžaloby. Jsem plně přesvědčen o své nevině. Skutků jsem se nedopustil a ani nemohl,“ řekl. Dále odmítl podezření, že by řídil další obžalované za účelem krácení daní a vyvádění peněz z firem a že by ovládal společnosti, které neplnily daňové povinnosti. „Tvrzení jsou smyšlená a nepravdivá,“ uvedl. Obžaloba podle něj nedokazuje, jakým způsobem by měl páchat trestnou činnost. „Protože se nikdy nic takového nestalo,“ dodal.

Soudce Robert Pacovský vyhradil na výslechy obžalovaných následující dva týdny, od 18. listopadu jsou k soudu předvolaní první svědci. Na začátku hlavního líčení v úterý také uvedl, že prý nemůže použít odposlechy pořízené policií. Soud záznamy sice povolil, nejsou prý ale dostatečně odůvodněné a nelze je použít jako důkaz.

V případě odsouzení by většině z nich hrozilo až desetileté vězení. Odborníci škodu na ulitých penězích vyčíslili zatím na víc než 630 milionů korun.

Protikorupční policie v minulosti kauzu kolem Bušiny označila za jeden z nejsložitějších případů, který rozplétala. Trestná činnost se podle ní odehrávala od roku 2007. Obžaloba byla k soudu podána v roce 2012. Pacovského trestní senát se zabývá i korupční kauzou bývalého hejtmana Ratha, jehož blízkým spolupracovníkem býval právě Bušina. Soud měl nejdřív na stole Bušinův případ, Rathovu kauzu ale musel zahájit dřív, protože někteří z obžalovaných byli ve vazbě.