Šéf rozhlasu se kvůli Hovorům z Lán setká se Zemanem

Praha - Generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan požádal o schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Tématem má být nedělní vysílání Hovorů z Lán, při nichž z úst hlavy státu zaznělo několik vulgárních výrazů. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání do včerejška obdržela 200 stížností, podle mluvčího rozhlasu Jiřího Hošny se ale žádná změna pořadu nechystá - pořad by tedy Radiožurnál měl i nadále vysílat živě.

Situací kolem posledního vysílání Hovorů z Lán se dnes zabývalo vedení Českého rozhlasu včetně generálního ředitele Duhana. O schůzku u prezidenta žádal šéf veřejnoprávního rozhlasu v minulosti už několikrát, podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka mu bylo vždy vyhověno. „Myslím, že není třeba více dodávat,“ reagoval Ovčáček na otázku, zda Zeman přijme Duhana i tentokrát.

Na Hovory z Lán přišlo přes 200 stížností

Prezident Miloš Zeman v nedělním živém vysílání Hovorů z Lán vulgárně komentoval působení vládní koalice nebo punkové hnutí Pussy Riot. To vyvolalo značnou vlnu kritiky napříč politickým spektrem i v řadách široké veřejnosti. Omlouvat se ale Zeman odmítá.

Na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání do středy dorazilo 200 stížností. V současné době její analytický odbor připravuje podklady, na jejichž základě bude Rada na příštím zasedání rozhodovat o případném porušení zákona ze strany rozhlasu.

Stížnosti dostává také Rada Českého rozhlasu, které do středy přišlo 35 stížností. „Sbíráme podklady, s vedením Českého rozhlasu to budeme projednávat v příštím týdnu,“ sdělil místopředseda Rady Jiří Vejvoda. Rozhlas ale nepočítá se změnami. Hovory z Lán bude i nadále vysílat ve stejném formátu, tedy jednou za čtvrt roku živě s moderátorem Janem Pokorným.

Internet zaplavily petice na Zemanovu rezignaci, SPO vyrazila do protiútoku

Zemanovy vulgární výroky vyvolaly petiční vlnu na českém internetu. Lidé svou hlavu státu buďto kritizují a vyzývají k rezignaci, nebo jí naopak vyjadřují podporu. K internetové petici za Zemanovo odstoupení se připojilo zhruba 55 tisíc lidí. Vznikla ale také podpisová akce na Zemanovu podporu nazvaná Bráníme našeho českého prezidenta, kterou organizuje Strana práv občanů, jejímž je Zeman čestným předsedou. Podle předsedy SPO a senátora Jana Veleby se Zeman v posledních týdnech stal obětí mediální štvanice. „Prezident, kdyby udělal cokoliv, vždycky by byl terčem útoků a zesměšňování. Rozhodli jsme se, že ho budeme bránit,“ uvedl.

SME: Vulgární výroky zastínily jiné Zemanovy kontroverze

Podle slovenského deníku SME je škoda, že se v Česku diskutuje více o vulgárním slovníku prezidenta Miloše Zemana než o jeho jiných a mnohem nebezpečnějších počinech. List v této souvislosti také zmínil Zemanovu podporu „imperiálním ambicím“ ruského prezidenta Vladimira Putina, obdiv k čínskému vládnoucímu systému nebo údajné zneužívání státních vyznamenání k odměňování lidí, jejichž jedinou zásluhou je, že udělali prezidentovi nějakou službičku.

  • Deník SME, 6. listopadu 2014: „Pokud to půjde takto dále, bude Zeman stále více připomínat směšnou postavičku z pohádky, požitkářského pašu odměňujícího oblíbence a patolízaly, kteří v něm živí pocit důležitosti. Možná se dočkáme, že nejvyšší české státní vyznamenání postupně dostanou Zemanův osobní lékař, výrobce jeho nejmilejších uzenin, soused, co mu v době nepřítomnosti pečuje o chatu na Vysočině, a v první řadě výrobce slivovice, na kterou prý prezident přesedlal z donedávna preferované becherovky.“