Stropnický: Munici v Česku běžně skladují soukromé firmy

Praha - „To není vojenský muničák, není tam munice armády České republiky,“ řekl k vybuchlému muničnímu skladu ve Vrběticích ministr obrany Martin Stropnický (ANO). V místě explodoval sklad soukromé firmy Imex Group, v areálu ale munici skladují další soukromé firmy i státní podnik VTÚ. Právě proto, že šlo o prostory využívané soukromou firmou a ne armádou, vyšetřuje výbuch policie, nikoli armáda, která jen pomáhá s ostrahou areálu.

„Nebylo to označeno jako vojenský prostor, protože to není vojenský prostor,“ upozornil Stropnický s tím, že prostor o ploše zhruba deset krát tři kilometry byl ohraničen plotem s ostnatým drátem. Přesto sem ale podle Stropnického místní obyvatelé běžně vstupovali, a dokonce sem chodili například houbařit. Podle zvláštních předpisů pak byly chráněny i jednotlivé sklady.

„Oni tam skladují munici a mají na to licenci,“ upozornil Stropnický na to, že jde o běžnou praxi, která sice podléhá přísným pravidlům, nicméně soukromým firmám je dostupná. V areálu ve Vrběticích se podle ministra kromě nábojů do lehkých zbraní skladovala také munice dělostřelecká či letecká.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Licence se totiž vždy uděluje pro konkrétní typ zbraní. Větší množství munice skladuje v Česku asi 20 soukromých firem ve 30 provozovnách. Držitelů zbrojní licence, která umožňuje nakládání se střelivem či municí, je více než 2 300. Podle policie má ale naprostá většina držitelů zbrojní licence pouze povolení s nakládáním se střelivem, tedy náboji do střelných zbraní. Nebezpečnou munici, jako jsou granáty, střely do pancéřovek nebo dělostřelecké střelivo, může skladovat méně firem.

V Česku je celkem uskladněno asi 5,5 milionu kusů granátů, min, dělostřeleckého střeliva nebo signálních a osvětlovacích prostředků. Další munice je uskladněna v sedmi vojenských muničních skladech, které spravuje armáda.

Muniční sklady v ČR
Zdroj: ČT24

„Muniční sklady kontroluje policie,“ dodal Stropnický. Kontroly v civilních muničních skladech může provádět 50 speciálně vycvičených policistů. Ročně uskuteční 400 až 500 kontrol. Tento týden policie kvůli výbuchu ve Vrběticích zahájila mimořádné kontroly. „Půjde o překontrolování přibližně 18 subjektů, z nichž některé mají několik dalších poboček a provozoven, které provede 17 kontrolních skupin,“ uvedla policejní mluvčí Jana Macalíková. Kromě policistů se kontrol, které budou trvat několik týdnů až měsíců, zúčastní hasiči.