Tuhý po vlně kritiky stáhl novou policejní hymnu

Praha – Policejní prezident Tomáš Tuhý vrátil k přepracování policejní hymnu. Její pracovní verze se tento týden dostala neplánovaně na veřejnost. Na internetu se po zveřejnění hymny zvedla vlna kritiky, zejména z řad policistů. Nová verze má podle prezidia lépe vystihovat ducha moderní policie.

Reportáž: Policejní prezidium stáhlo kritizovanou hymnu (zdroj: ČT24)

„Policejní prezident pozastavil pracovní verzi nové policejní hymny a nechá ji přepracovat,“ informovala mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková. „Vedly ho k tomu především negativní reakce, které se objevily po neplánovaném zveřejnění první pracovní verze ve sdělovacích prostředcích.“

První policejní hymna s názvem „V životě nestačí jen snít“ vznikala za zhruba sedm měsíců na návrh policejního prezidenta, policie ji chtěla využívat při slavnostních ceremoniálech a pietních aktech. Hudbu složil dirigent Hradní stráže a policie Jan Zástěra, text napsal Martin Budek. Hymnu vytvořili jako zaměstnanecké dílo, policie tak za ni nebude platit žádné peníze.

Policisté: Zní jako budovatelské písně, nedělejte z nás šašky

Na internetu se po zveřejnění hymny zvedla vlna kritiky zejména z řad policistů. „Jako policisté se distancujeme od nové hymny, která připomíná socialistické budovatelské písně a dělá jen ostudu současné policii. Nedělejte z nás šašky,“ píše se například na facebookové stránce skupiny Distancujeme se od policejní hymny.

„Chceme, aby to byla hymna, která bude symbolizovat moderního ducha police České republiky – a samozřejmě, aby ji lépe vnímali i policisté,“ uvádí nyní mluvčí prezidia, což oceňuje i ministr vnitra Milan Chovanec. „Nijak nezpochybňují záměr mít policejní hymnu, ale ta musí korespondovat s duchem moderní policie,“ uvedl Chovanec. Podle něj je pro policii řada důležitějších věcí, jako například zajištění lepšího vybavení pro každodenní práci a boj se zločinem. „Předpokládám, že v příštím roce, pokud to vydiskutujeme, vznikne hymna, která bude odpovídat moderní Policii České republiky,“ prohlásil potom sám policejní prezident Tuhý.

Policejní hymna
Zdroj: ČT24/Facebook/Distancujeme se od policejní hymny