Češky s rizikovými silikony míří k francouzskému soudu, chtějí odškodné

Praha/Paříž – Češky s rizikovými prsními implantáty PIP se chtějí domáhat odškodného u francouzského soudu. Poté, co jim tuto možnost před dvěma týdny společně nabídly česká a francouzská právní kancelář, se začaly hlásit první zájemkyně. Momentálně jde o třicet z dvou tisíc poškozených pacientek.

UDÁLOSTI: Případ implantátů PIP berou do rukou právníci (zdroj: ČT24)

Skandál s vadnými PIP implantáty vypukl v prosinci 2011 ve Francii, kdy se zjistilo, že některé obsahovaly namísto zdravotního průmyslový silikon. Potenciální vadné kusy dostaly desetitisíce žen na světě. Nejvíce případů hlásila Velká Británie, kde je dostalo čtyřicet tisíc žen. Ve Francii šlo o 30 000 pacientek. V Česku mělo vadné prsní PIP implantáty celkem dva tisíce žen.

Čtvrtina tuzemských pacientek je dostala ze zdravotních důvodů (např. po nádoru prsu), a následnou nahrazující operaci tak platila pojišťovna. U 1500 žen šlo ovšem o zákrok estetický a druhou operaci, při které si nechaly silikony preventivně vyjmout a nahradit nezávadnými, musely rovněž hradit samy. Poprsí je tak dohromady vyšlo i na sto tisíc korun. Řada z nich zvažovala hromadnou žalobu o náhradu škody, od té ale upustily už během prvního roku po aféře. „Když to utichlo a nic se nedělo, nechala jsem to být,“ říká jedna z pacientek Petra Černá.

„Odškodné se pohybuje v řádu tisíců eur a první ženy už se nám ozvaly,“ informuje advokátka Ivana Devodier Ledvoňová a její kolega David Kuboň dodává: „Naše úloha bude posoudit každou jednotlivou oběť zvlášť a připravit podklady pro žaloby.“ Právní firma si v případě úspěchu chce nárokovat třicet procent ze zisku. Za čtrnáct dní se na právníky kvůli boji o odškodné ve Francii se zdravotnickou dokumentací obrátilo zhruba třicet žen. 

Vydáno pod