Reexport léků kvůli zisku má zastavit novela zákona

Praha – Ministerstvo zdravotnictví chystá novelu zákona o léčivech, která zamezí distributorům v exportu léků určených pro ČR do jiných zemí. Vývoz jim přináší mnohem vyšší zisky, v tuzemských lékárnách pak ale často chybí některé důležité preparáty. V roce 2013 vyvezli distributoři podle odhadů medikamenty za 3,5 miliardy korun.

Vývoz léků určených pro český trh už nebude nepostižitelný (zdroj: ČT24)

Jde zpravidla o léky, které nelze snadno nahradit, jako třeba biologickou léčbu, nebo o ty, na které jsou pacienti zvyklí. Konkrétně se jedná třeba o přípravky na vysoký krevní tlak, na léčbu cholesterolu, inzuliny nebo preparáty tišící bolest. V lékárnách scházely v posledních letech i několik týdnů v kuse. Výpadek sprejů pro astmatiky trval podle lékárníků dokonce půl roku.

V České republice jsou léky levnější než v jiných státech, firmy je tedy jednoduše prodávají do dalších zemí. Patří k nim třeba sousední Německo, kde přípravky původně určené pro české lékárny vynesou distributorům i dvojnásobek. Stávající legislativa neumožňuje případný zákaz jakkoli vymáhat sankcemi.

Chystaná novela zákona o léčivech má umožnit za takzvaný reexport (vyvážení léků určených pro český trh) postihy pro distributora. Norma se plánuje na první pololetí příštího roku. Orgánem, který by měl na tento problém dohlížet, má být Státní ústav pro kontrolu léčiv, navrhuje Česká lékárnická komora. „Měl by vyhodnocovat množství léků, které se na český trh dostává, na základě spotřeby bude vědět, kolik je ho spotřebováno, a včas by měl dát pokyn ministerstvu zdravotnictví, aby zakázalo například vývoz konkrétních léků,“ uvedl prezident komory Lubomír Chudoba.

Komora chce i pevně stanovené doplatky

Lékárníci rovněž požadují, aby částka u doplatků na léky byla pevně stanovena. Aby každý pacient i lékař věděl, kolik bude doplácet na předepsaný lék, a aby doplatek byl stejný ve všech lékárnách, upřesnil Chudoba. Součástí ceny za přípravek je i takzvaná obchodní přirážka - částka, kterou si rozdělují distributoři a samotná lékárna. Cena se tak může lišit o desítky a výjimečně i o stovky korun.