Půl miliardy za pandury měl chtít i slovenský lobbista Výboh

Praha – Úplatek ve výši 18 milionů eur (půl miliardy korun) za obrněné pandury pro českou armádu prosazoval u zbrojařů i slovenský lobbista Miroslav Výboh. U soudu s českým lobbistou Markem Dalíkem to uvedl někdejší manažer zbrojovky Steyr Lutz Kampmann. Nabídka podle něj padla zhruba měsíc po schůzce v Praze, kde měl o stejnou částku žádat Dalík. Výboh už dříve u soudu úplatky odmítl, jeho případem se zabývá rakouská policie.

Kampmann se pražské schůzky nezúčastnil, protože byl na dovolené. Výboh podle něj při vyjednávání o kontraktu pomáhal české straně. Zhruba měsíc po pražské schůzce jej požádal o setkání, které se uskutečnilo v kavárně Griensteidl ve Vídni. Tam si prý o peníze řekl. „Odmítl jsem to, schůzku jsem ukončil a odešel jsem,“ uvedl při výpovědi Kampmann, kterého soud vyslýchal prostřednictvím videokonference ze Švýcarska.

O stejné žádosti ze strany Dalíka v Praze Kampmann podle svých slov nevěděl, což ale uvedl v rozporu s dřívějšími výpověďmi svých kolegů. Ti tvrdili, že byl o nestandardním požadavku ze strany Dalíka informován. Na státního zástupce Jana Kořána dvě a půl hodiny trvající výslech působil nevěrohodně. Podle něj je to jediný z manažerů, který vypovídal jinak než ostatní. „Řekl bych, že je to spíše okrajový výslech,“ dodal Kořán.

Výboha vyšetřuje i rakouská policie

Výboh, který je dlouholetým poradcem a přítelem slovenského premiéra Roberta Fica, v kauze před soudem vypovídal v září. Tvrdil, že se vyjednávání účastnil, protože zastupoval některé subdodavatele pro výrobu obrněných aut. Podle něj ale při schůzce nepadla žádná žádost nebo nabídka úplatku. Jeho údajné korupční jednání ve Vídni vyšetřuje podle žalobce rakouská policie. 

Už v říjnu vypovídal u soudu i další exmanažer Steyru a klíčový svědek Stephan Szücs. Tehdy zopakoval, že Dalík si o úplatek řekl v pražské restauraci. Policie začala lobbistu vyšetřovat právě na základě Szücsova svědectví. Bývalý manažer firmy Steyr v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur za pokračování v nákupu pandurů. Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral přitom blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce tuto možnost neměl. Dalík vinu odmítá.

Bývalý manažer Steyru: Úplatek chtěl i Výboh (zdroj: ČT24)

Letos v říjnu Szücs před soudem zopakoval, že setkání v Praze navazovalo na předcházející schůzku v Brně a týkalo se vyjednávání o pandurech. Česko nakonec zrušilo původní smlouvu na 199 obrněnců a nechalo si jich dodat jen 107. Když se schůzka blížila ke konci, tak podle Szücse někdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták a jeden ze zbrojařů na chvíli odešli. „Když byli mimo, tak nám Dalík sdělil, že by pro další spolupráci bylo potřeba uhradit tři krát šest milionů eur,“ uvedl Szücs, který prý o tom po ukončení jednání informoval nadřízené, a ti se obrátili na americké velvyslanectví.

Lobbista Marek Dalík se svým obhájcem Tomášem Sokolem
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Dalíkovi hrozí za pokus o podvod až deset let vězení. Soud však může jeho údajné korupční jednání překvalifikovat na trestný čin přijetí úplatku, u kterého hrozí až 12 let vězení. V lepším případě také na nepřímé úplatkářství, za které hrozí až tři roky.

Vydáno pod