Rodiče záškoláků přišli v Brně o sociální dávky

Brno - Prvních pět rodin, které nedohlédly na školní docházku svých dětí, přišlo v Brně o sociální dávky. Peníze začal příjemcům strhávat magistrát. Změnu přístupu iniciovala radnice městské části Brno-střed, kde se nachází sociálně vyloučené lokality a žije tam nejvíc problémových rodin. Podle starosty Libora Šťástky (ODS) řešili kurátoři záškoláctví jako nejčastější potíž s dětmi a mládeží. Situace už podle něj byla neudržitelná.

„Naše oddělení sociálně právní ochrany dětí řešilo v loňském roce 101 případů zanedbávání školní docházky. Je to přes padesát procent všech případů s nezletilými a mladistvými,“ uvedl Štástka. V městské části je jedenáct základních škol s necelými pěti tisíci žáky. Radnice Brno-střed proto navrhla, aby magistrát využíval možnosti snížit dávky rodičům, kteří jsou za školní docházku svých dětí odpovědni. Navrhoval, aby přišli o celé životní minimum.

Podle zákona je to možné u lidí, kteří dostali za záškoláctví svých dětí trest v přestupkovém řízení. O peníze mohou přijít na tři měsíce. „Rodič by mohl přijít v rozmezí od 2 600 do 5 480 korun měsíčně, což by měl být dostačující nástroj pro to, aby dospělí své povinnosti nezanedbávali,“ domnívá se starosta.

Sociální pracovnice ze sdružení IQ Roma servis Martina Klečková nový přístup přivítala. Podle ní mohou úřady kvůli zanedbávání školní docházky odebrat rodičům sociální dávky už dlouho. Možnosti ale dosud v Brně nikdo nevyužíval. Ve své praxi se dosud setkávala spíš s tím, že školy i úředníci množství neomluvených hodin přehlíželi: „Podkopávalo nám to práci.“ Rodiče pak totiž výtky sociálních pracovníků na záškoláctví pomíjeli s argumentem, že škole ani úřadům to nevadí. V přístupu k neomluveným hodinám se podle Klečkové možná projevila i konkurence škol. Větší tolerancí se některé snažily rodiče nalákat, aby děti dali k nim.

Před čtyřmi lety zavedla podobný postup břeclavská radnice

Před čtyřmi lety začali podobný postup uplatňovat i v Břeclavi. Magistrát ale postupoval podle zákona, který byl později zrušen, proto s praxí skončil. Podle tajemníka radnice Dalibora Neděly bylo takto potrestáno asi 12 rodin: „Byl to jakýsi bič. Rodina, která je zvyklá žít z dávek, si dala pozor, aby dítě do školy chodilo.“ Vedoucí sociálního odboru Zdeněk Janíček dodal, že rozruch před lety v Břeclavi způsobil i soudem uložený trest za záškoláctví dětí. Asi rok či dva poté si podle něj rodiče dávali na školní docházku pozor. Nyní ve městě pravděpodobně podají trestní oznámení na druhou rodinu.

Čekání na sociální dávky
Zdroj: ČT24
Vydáno pod