Méně neschopenek, více kontrol, za prohřešky se odebíraly nemocenské dávky

Praha – Více kontrol i více postihů, přesto za prvních devět měsíců letošního roku ubylo lidí, kteří kvůli onemocnění zamířili na dočasnou pracovní neschopnost. Každého sedmého čekala návštěva z okresní správy, pochybení bylo potvrzeno u 2 433 lidí. Kontroly České správy sociálního zabezpečení mají za cíl odhalit zneužívání nemocenských dávek, nejčastější chybou lidí je, že nenahlásí změnu pobytu nebo nemají obydlí označené svým jménem.

Více kontrol lidí na nemocenské (zdroj: ČT24)

Za první tři čtvrtletí letošního roku provedly okresní pobočky České správy sociálního zabezpečení 128 927 kontrol u lidí, kteří si vzali neschopenku a pobírají nemocenskou. Nejvyšší počet postihů zaznamenal Plzeňský kraj s 346 případy dočasné pracovní neschopnosti, na opačné straně žebříčku je Praha, kde následné řízení potvrdilo zkrácení nebo odebrání dávek jenom 57 lidem. Při rozhodování o potrestání se zvažuje míra provinění i četnost, tedy jestli se jednalo o první případ dotyčného člověka.

Ještě loni si za stejné období vzalo neschopenku přes jeden milion lidí, letos počet klesl na 931 tisíc případů dočasné pracovní neschopnosti. Četnější kontroly také zhoršily výhled pravděpodobnosti, s jakou sociální správa u člověka zazvoní. Loni navštívili každého devátého na nemocenské, letos už každého sedmého.

Mezi nejčastější chyby, které lidi s neschopenkou dělají, patří nenahlášení změny pobytu u ošetřujícího lékaře nebo neoznačení bytu či domu jmenovkou. Dobré je mít funkční zvonek, aby člověk nemusel dokazovat splnění povinností léčebného režimu jenom proto, že neslyšel zaklepání. Povinností je dodržování času umožněných vycházek, které bývají většinou určeny v době mezi sedmou ranní a sedmou večerní.

„Kontrola má hlavně plnit funkci preventivní. Nechceme nikoho trestat za to, že je na neschopence, ale kontrolou přijdeme na to, že lidé pochybí či poruší zákonem stanovený léčebný režim,“ uvedla mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Nejvíc kontrol zaznamenal v uplynulém období Jihomoravský kraj, kde kontroloři stihli navštívit skoro osmnáct tisíc lidí. Naopak nejméně kontrol provedli v Libereckém kraji. Zde bylo prověřeno jenom 4 258 lidí.

Kontroly nemocných
Zdroj: ČT24
Vydáno pod