Sitta, který svědčí proti Rittigovi v kauze DPP, byl obžalován

Praha – Vladimíra Sittu, který v roce 2010 předal protikorupční polici důkazy v kauze údajně předražených jízdenek pražského dopravního podniku, obžaloval státní zástupce ze zneužití informace a postavení v obchodním styku. Sitta pracoval dříve jako obchodní ředitel společnosti Neograph. Pražské zastupitelství podává obžalobu i na Sittova otce, někdejšího generálního ředitele firmy.

„Obžalobu jsme podali na tři osoby. Jedné z nich hrozí pět až deset let odnětí svobody, ostatním dva až osm let,“ uvedla mluvčí městského zastupitelství Štěpánka Zenklová. Nezmínila jména nikoho z obžalovaných, z kontextu je však zřejmé, že jsou mezi nimi oba Sittové. Jako třetí obviněný v kauze podle dřívějších informací figuruje Martin Kohout, někdejší právní zástupce Neographu.

Podle mluvčí se případ zakládá na takzvaném selftradingu – jde o zneužití svého postavení ve více společnostech tak, že některé společnosti pachatelé znevýhodňují na úkor jiných. Obžalovaní takto údajně způsobili škodu přes pět milionů korun.

Sittu ocenil Nadační fond proti korupci

Sitta mladší je svědkem v kauze údajného praní špinavých peněz lobbistou Ivo Rittigem a dalšími obviněnými při výrobě jízdenek přes papírnu Neograph. Nadační fond proti korupci ho v loňském roce ocenil Cenou za odvahu právě za předání důkazů policii o tom, že provize z výroby jízdenek putovaly k Rittigovi.

Ve prospěch Sitty staršího nedávno podala stížnost pro porušení zákona ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Stížnost se však netýkala samotného obvinění, ale toho, že státní zástupkyně Sittovi zakázala hlasovat na valné hromadě Neographu. Muž následně ve firmě přišel o 43 procent akcií. Server iHNED.cz v květnu napsal, že Sitta kvůli tomu chce žalovat stát o 200 milionů korun.