Nový jízdní řád vlaků zostří konkurenční boj a odvane tradice

Praha – Razantní proměna dálkové dopravy začíná na české železnici. Hybatelem některých změn byl již předchozí rok a nový jízdní řád, který začne platit 14. prosince, je pouze „učeše“. Jiné jsou naopak teprve v zárodku, ale řada dalších novinek přichází naráz a s plnou razancí. Významné změny čekají mezistátní dopravu – posílení denního spojení z Prahy do Košic, monopol jednotek Railjet mezi Prahou a Vídní či významné oslabení noční železniční dopravy. Významné změny připravily také některé kraje, na omezení se musí připravit především cestující v Plzeňském kraji.

Cestování vlaky ČD bude dražší o procento, 1. třída zlevní

České dráhy oznámily, že s novým jízdním řádem zdraží základní jízdné ve druhé třídě. Průměrně vzrostou ceny zhruba o procento, v některých případech tedy neporostou – zde uvádějí ČD jako příklad patnáctikilometrovou trasu z Lysé nad Labem do Nymburka – u delších tras potom budou ceny vyšší o jednu až dvě koruny. Mnohem levnější než dosud ale bude cestování v první vozové třídě. Její cena byla historicky vždy o polovinu vyšší než cena jízdenek do druhé třídy. Se změnou jízdního řádu a tarifu však bude příplatek pouze 30procentní.

Železniční "Nový rok" bude již 14. prosince (zdroj: ČT24)

NOVÉ TRENDY ODNÁŠEJÍ ŽELEZNIČNÍ TRADICI

Ani po dvou letech úporného soupeření nevědí tři dopravci, kteří si konkurují na trati Praha–Ostrava, co si počít a jaký trumf vynést, aby přebili veškeré výhody konkurentů. Již loni se Leo Express začal rozhlížet po alternativní trase v podobě spojení Prahy se Zlínskem. Tu letos posílí, ale současně vyrazí do Košic – a nebude jediný. Regiojet již zkušebně zamířil z Prahy do Košic v říjnu a přímý spoj Praha–Košice (resp. dva páry spojů doplněné navíc vlakem Praha–Martin) je pro něj logickým vyústěním nového zájmu o páteřní trasu na Slovensku (Bratislava–Košice) – mezistátní spoje tak propojí českou a slovenskou větev žlutých vlaků. Leo Express zprvu jednal s Železniční společností Slovensko (ZSSK) o tom, že by Regiojetu čelily společně, ale slovenský národní dopravce nakonec ze spolupráce vycouval a vlaky do Prahy bude nadále provozovat výhradně s Českými drahami. Ty ovšem tváří v tvář konkurenci reagovaly nasazením pendolina. Naklápěcí jednotku pošlou spolupracující národní dopravci z Prahy do Košic namísto dosavadního oblíbeného expresu Košičan. Na rozdíl od něj pojede košické pendolino přes Ostravu (stejně jako vlaky konkurentů).

PŘÍMÉ SPOJE PRAHA–KOŠICE (DENNÍ)

  • SC Pendolino (ČD): 6:35 z Prahy, 14:52 z Košic, jízdní doba cca 7:30
  • IC Regiojet: 7:48 z Prahy, 8:08 z Košic, jízdní doba cca 8:00
  • Leo Express: 14:35 z Prahy, 23:14 z Košic, jízdní doba 7:50 z ČR, 8:50 ze SR
Nejenom ČD, ale i ZSSK se pilně chystá na konkurenci. Jednou z "obětí" konkurenčního boje bude tradiční spoj Košičan, místo kterého bude jezdit rychlejší Pendolino a také vlaky Regiojetu i Leo Expressu
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

Jméno Košičan, které nosil prestižní dálkový vlak od 70. let, na kolejích zůstane. Bude ale patřit posilovému expresu, který pojede pouze jednou týdně – v pátek večer z Prahy do Košic, v neděli z Košic do Prahy. Není to přitom jediný ústup ČD od slavných tradic. Kromě „ochromení“ Košičanu dojde k úplné likvidaci středoevropské železniční legendy. Spoj Vindobona, který od 50. let spojoval Berlín, Prahu a Vídeň (v posledních dvou desetiletích protažený postupně až do trasy Hamburg–Villach) v příštím roce jezdit nebude. Přestože v něm vždy bylo možné narazit na množství tranzitujících cestujících, dráhy po změně jízdního řádu vlak jedoucí v časové poloze Vindobony odkloní do Budapešti a dají mu jméno Porta Bohemica, které v minulosti nosil jeden z „řadových“ vlaků jezdících z Prahy do Německa. Zrušení tradiční Vindobony souvisí s tím, že se ČD s rakouskými ÖBB rozhodly zajišťovat spojení mezi Prahou a Vídní výhradně jednotkami Railjet, německá DB přitom návrh na zajíždění railjetů z Vídně přes Prahu do Berlína odmítla.

Vlak s vozy ÖBB nebude po zrušení Vindobony v Berlíně běžně k vidění
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

Railjety, které se mohou pochlubit nejmodernějšími podvozky na české železnici či pokročilou modulární konstrukcí vozové skříně, mají pro ČD takový význam, že firma neváhala odvrhnout jednu ze svých nejslavnějších tradic, neznamená to však, že by odeslaly „do důchodu“ také Pendolina. Ta kromě nového spojení do Košic pokračují v zajíždění do Chebu. Nový jízdní řád počítá stejně jako ten současný s každodenním provozem dvou párů vlaků Supercity mezi Prahou, Plzní a Chebem, již ale nepojedou krátce po sobě dopoledne z Prahy a odpoledne z Chebu, jeden pár spojů naopak pojede před sedmou ráno z Chebu a v půl páté odpoledne z Prahy.

DALŠÍ VÝZNAMNÉ ZMĚNY V MEZISTÁTNÍ DOPRAVĚ

Po ročním intermezzu vyjedou s novým jízdním řádem přímé vlaky mezi Prahou a Varšavou. Na jedné z mála středoevropských tras, kde je vlak srovnatelně rychlý nebo i rychlejší než auto, tak již nebude nutné přestupovat v Bohumíně. Jezdit bude opět jeden pár vlaků Eurocity s osmihodinovou jízdní dobou. Zaniká naopak přímý spoj z Prahy do Bělehradu. Pro většinu cestujících to však je spíše úleva, protože vlak Eurocity Avala byl nechvalně proslulý zpožděním, které si ze Srbska často přivážel. Místo něj bude nově jezdit vlak EC Csárdás, který bude končit již v Budapešti.

Pendolino bude z Prahy do Chebu jezdit v jiný čas
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

Do západních Čech budou dráhy z Prahy posílat kromě pendolin novou komerční kategorii svých vlaků – tzv. rychlíky vyšší kvality (Rx). Již bez výjimky by se tak měly na všech rychlících mezi Prahou a Plzní objevovat modernizované vozy vyhrazené donedávna pouze expresním spojům, staré vagony řady B poslouží již nanejvýš jako posily v pátek či neděli. Pohodlnější vozy vyjedou také na druhou rychlíkovou linku Praha–Cheb, která vede přes Ústí nad Labem, stávající množství rekonstruovaných vozů by se mělo udržet také mezi Prahou a Českými Budějovicemi, kde jezdí zhruba na každém třetím rychlíkovém spoji.

LABUTÍ PÍSEŇ NOČNÍCH VLAKŮ

Noční železniční spojení všemi směry má v Česku dlouhou tradici, i tu ale nový jízdní řád částečně odvane. Pravidlo, že do Tater se z Prahy jezdí lůžkovým vlakem a z Ostravy brzy ráno Excelsiorem, dostane trhlinu. Spoj Excelsior totiž zaniká, mezi Prahou a Košicemi zůstanou pouze dva páry nočních vlaků, z nich ani jeden nebude použitelný k ranním cestám z Ostravska na Slovensko, a pro ty, kdo si rádi přispí, dobře neposlouží ani jejich ubytovací vozy – do Liptovského Mikuláše i Popradu přijíždějí poměrně brzy. Pro noční cestu ze Slovenska potom poskytne alternativu Leo Express, který v tomto směru bude jezdit tak, aby do Prahy přijel ráno. V českém prostředí půjde o experiment – pravidelný provoz elektrické jednotky jezdící dlouhou trasu přes noc zde ještě nebyl.

Excelsior ale není jediný zrušený noční vlak. Německá DB přistoupila k rozsáhlým škrtům své sítě nočních spojů CityNightLine, které postihly i všechny tři spoje z Prahy na západ. Přímé ubytovací vozy Praha–Kodaň přestanou jezdit vzhledem k tomu, že Kodaň ze sítě CNL zcela mizí. Totéž se týká Amsterodamu, dosavadní noční vlak Praha–Amsterodam přitom sice bude jezdit i nadále, ale s konečnou již v Dortmundu (resp. Oberhausenu). Noční vlak z Curychu potom pojede v klasické podobě pouze od jara do podzimu, v zimě bude jezdit o víkendech, zatímco přes týden přijede do Prahy o hodinu později spojený se soupravou jiného vlaku.

PŘÍMÉ SPOJE PRAHA–KOŠICE (NOČNÍ)

  • 22:01 z Prahy, 20:19 z Košic EN Slovakia
  • 23:08 z Prahy, 22:14 z Košic rychlík Bohemia

DESTINACE NOČNÍCH VLAKŮ A PŘÍMÝCH VOZŮ Z PRAHY:

  • Budapešť (EN Metropol)
  • Curych (EN/CNL Canopus)
  • Dortmund (EN/CNL Phoenix)
  • Košice (EN Slovakia)/Humenné (R Bohemia)
  • Krakov (R Silesia)
  • Moskva/Petrohrad (EN Vltava) – pouze třikrát týdně
  • Vídeň (EN Metropol)
  • Varšava (R Chopin)
Noční vlak z Curychu do Prahy bude mimo sezonu v pracovní dny přijíždět o hodinu později
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

Vnitrostátní dálkovou dopravu ale s výjimkou linek, které jsou součástmi hlavních mezinárodních tahů, velké změny nečekají. Modernizace tratí pokračují, ale významné zrychlení nelze na žádné trati očekávat, spíše naopak – SŽDC ohlásila nebývalé množství výluk s náhradní autobusovou dopravou. Ministerstvo dopravy v průběhu roku sice plánovalo objednávku dodatečných rychlíkových spojů, ale z části plánů sešlo – nepojede například noční rychlík ze Starého Města u Uherského Hradiště do Prahy, který měl být drobnou náhradou za zrušený Excelsior. Přesto se rychlíkové spojení mezi Olomoucí a Uherskohradišťskem zlepší díky prodloužením poledního rychlíku z Otrokovic až do Luhačovic, pojede ve vybrané dny také nový posilový ranní rychlík z Havlíčkova Brodu do Brna a večerní v opačném směru.

Cestující musí počítat také s tradičními „minutovými posuny“, které znamenají, že když přijdou na vlak ve stejný čas, jako chodili celý uplynulý rok, může být již pět minut pryč.

REGIONÁLNÍ DOPRAVA

Významné škrty v regionální dopravě ohlásil pouze Plzeňský kraj. Poznají to i cestující na hlavní trati z Plzně do Chebu (resp. Plané). Většina osobních vlaků nově bude jezdit z Plzně přímo do Bezdružic, úsek z Pňovan do Plné namísto nich obslouží nově zavedené spěšné vlaky – většina z nich však neobslouží některé malé obce u trati. Celkem pojedou tři páry spěšných vlaků denně, z toho jeden až do Mariánských Lázní. Kromě nich na trati zůstanou rychlíky obsluhující však pouze Stříbro, Planou a Mariánské Lázně. Nic se nemění na tom, že kraj omezí dopravu mezi Svojšínem a Borem, kde budou jezdit vlaky pouze od čtvrtka do neděle, a mezi Horšovským Týnem a Staňkovem, kde zůstane doprava zachována pouze o víkendu. Na tratích z Plzně do Žihle a do Berouna musí cestující počítat se změnami časových poloh některých vlaků. Sousední Karlovarský kraj potom čeká posílení „regionální“ mezistátní dopravy. Z Chebu pojede více vlaků do Norimberku.

Královéhradecký kraj vyslyšel zesilující kritiku orlickohorských obcí a po rozpadu společného dopravního systému s Pardubickým krajem objednal posílení provozu do Rokytnice v Orlických horách. Nově pojede do Rokytnice večerní vlak z Doudleb, lepší spojení bude také o víkendech a svátcích.

V Pardubickém kraji pokračuje renesance lokálek, kde zanikla osobní doprava při optimalizaci veřejné dopravy před třemi lety. Vlaky tak opět budou jezdit mezi Holicemi a Borohrádkem, stejně jako mezi Moravskou Třebovou a Dzbelem. Zaniká naopak koncept spěšných vlaků z Pardubic do Lichkova. V souvislosti s tím musí cestující na hlavních tratích v regionu očekávat větší časové posuny některých osobních vlaků.

Motorový vlak
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl

V Praze a bezprostředním okolí se loni otevřelo několik nových zastávek, jedna z nich – v Podbabě – bude nově i rychlíková. Zastavovat na ní budou vlaky na lince z Děčína. Všechny vlaky z Kladna potom mají „od vyhlášení“ zastavovat ve Veleslavíně, opatření ale souvisí s otevřením nové stanice metra A v bezprostředním sousedství nádraží, která bude pro cestující mnohem lépe dostupná než stanice v okolí dejvického nádraží.

Jestliže v Čechách lze očekávat významnější změny v regionální železniční dopravě pouze v Plzeňském a Pardubickém kraji, na Moravě a ve Slezsku jich bude ještě méně. Nejdůležitější novinka přijde v dubnu, kdy Moravskoslezský kraj otevře novou trať na mošnovské letiště. Půjde o první trať na některé z českých letišť, jezdit po ní budou osobní vlaky z Mostů u Jablunkova, které dnes končí ve Studénce.