Ze dvou soudů s lihovou mafií bude jeden, začne v prosinci

Olomouc – Na počátku prosince začne Krajský soud v Olomouci projednávat případ tzv. lihové mafie. Stanou před ním údajné špičky skupiny, která podle policie tajně čistila denaturovaný líh a výsledný produkt používala k výrobě alkoholických nápojů, čímž připravila stát o 6,7 miliardy korun na daních. Na návrh žalobce spojí soud případ daňových úniků s původní obžalobou údajného vůdce lihové mafie Radka Březiny, ve které se zodpovídá ze skrytých zásob lihu.

Před soud se v prosinci postaví osm představitelů tzv. lihové mafie, kteří byli původně obžalováni ve dvou různých případech. „Vyhověli jsme návrhu státního zástupce a spojili jsme původní i novou obžalobu dohromady. Nařídili jsme rovněž i hlavní líčení. Konat se bude ve dvou týdnech, a to od 8. do 12. prosince a poté od 5. do 9. ledna,“ uvedl soudce Eduard Ondrášek.

Pět mužů obžaloba viní z účasti na organizované zločinecké skupině a z krácení daní, jsou mezi nimi jednatel společnosti Morávia-Chem Radek Menšík, správce nemovitostí Ivan Kovářík, Václav David, který se údajně podílel na navážení nelegálního lihu do ukrytých nádrží, skladník Rostislav Hanulík a Lubomír Kaláč, který byl tehdy blízkým spolupracovníkem Radka Březiny a hlavním řidičem. Bratři Radek a Tomáš Březinovi jsou navíc ještě obžalováni ze skrývání zásob nezdaněného lihu v Olomouci, Stojčíně a ve Valašském Meziříčí, z téhož se zodpovídá Tomáš Pantlík.

Původní stání s bratry Březinovými a Tomášem Pantlíkem začalo již v květnu. Po spojení obou případů se bude muset část dokazování opakovat. „Budeme opakovat jen to, co je nezbytně nutné ve vztahu k ostatním spoluobžalovaným, nebude to však opakování důkazů v celém rozsahu,“ uvedl soudce Ondrášek.

Soud budou doprovázet přísná bezpečnostní opatření. Tři z osmi mužů včetně Radka Březiny jsou ve vazbě.

Na stopu lihové mafie se kriminalisté dostali při vyšetřování okolností tzv. metanolové aféry, kdy se několik lidí na podzim 2012 otrávilo při konzumaci nápojů s příliš vysokou koncentrací metylalkoholu. Podle obžaloby organizoval Radek Březina rozsáhlý systém čištění technického lihu, ze kterého potom skupina vyráběla alkoholické nápoje. Prodávali je bez přiznání a odvedení spotřební daně. Obchodovali také minimálně s 21 miliony litrů nezdaněného lihu a jeho část ukrývali v tajných úložištích.

Vydáno pod