Premiéři bilancují: Transformace byla tvrdá, v roce 1989 nikdo lidi nevaroval

Praha – Česko i Slovensko zvládly přechod od plánovaného hospodářství k volnému trhu velmi dobře, zároveň šlo ale o velmi náročný proces, který odnesly některé skupiny obyvatel. V mimořádném vysílání Otázek Václava Moravce z Bratislavy se na tom shodli český a slovenský premiér. Lidé prý měli v roce 1989 velká očekávání, ale nikdo z politiků je neupozorňoval na úskalí – proto teď po 25 letech převládá u mnoha lidí deziluze z nových pořádků.

„Od roku 1989 jsme prošli řadou slepých uliček, kterými bychom možná nemuseli projít, nebo s nižšími náklady. Je možné, že ti vůdci revoluce v roce 1989, kteří odvedli obrovský kus práce, tak možná neříkali některé věci úplně naplno,“ uvedl český premiér Bohuslav Sobotka. Prý z obavy z toho, aby neztratili politickou podporu pro nutné změny.  

Navíc se prý k náročné ekonomické transformaci připojily i globalizační vlivy – celá řada dříve prosperujících odvětví pak zcela zanikla nebo se dramaticky propouštělo. Sobotka dával jako příklad textilní nebo obuvnický průmysl. Další skupinou, u které se nenaplnila očekávání, jsou podle premiéra starodůchodci – tedy lidé, kterým byla penze vyměřena na základě platů před rokem 1989.

„Jsou tady reálné skupiny obyvatel, které se mohou cítit poškozeny a objektivně byly poškozeny procesem transformace, na druhou stranu šlo o naprosto logický a nezpochybnitelný proces. Souhlasím s tím, že Česko i Slovensko to zvládly velmi dobře – chtěl bych Slovensku pogratulovat, protože v minulých letech rostlo rychleji,“ konstatoval Sobotka.

Fico: Lidé z byznysu se snaží vmáčknout do každé skulinky

Lidé jsou navíc po 25 letech znechuceni propojením politiky a byznysu. „Už nejsou 90. léta a lidé reagují mnohem citlivěji při náznacích, že něco smrdí – už chtějí nějakou akčnost,“ domnívá se slovenský premiér Robert Fico. Podle něj jsou lidé ze soukromé sféry jako technická pěna, která se dává na okna. Využijí prý každičký prostor a chtějí se vmáčknout do každé skulinky, aby získali nějaké výhody nebo prospěch. „Velmi záleží na tom, do jaké míry je vládní špička odolná vůči této technické pěně. Do jaké míry si vládní špička pustí tyto lidi k tělu a co jim všechno dovolí,“ dodal slovenský premiér.

Socioložka Oľga Gyarfášová z Univerzity Komenského v Bratislavě připomněla, že pro prostupování byznysu a politiky se na Slovensku užívá termín oligarchická demokracie, kdy politici jsou ovládaní finančními skupinami. Právník a sociolog Jiří Přibáň z Univerzity v Cardiffu se spíše než privatizace demokracie obává privatizace státu. Hrozí to podle něj ve střední Evropě, kde se k moci dostávají lidé ze soukromé sféry pod pláštíkem slibů o nápravě věcí veřejných.

Oba premiéři se shodli, že je v tomto směru zásadní financování politických stran ze státního rozpočtu, aby nemusely spoléhat na sponzory. Jenže podle Bohuslava Sobotky je otázkou, zda takové financování stačí v době, kdy do politiky vstupují lidé jako Andrej Babiš (ANO). Pokud někdo stojí za jednou z největších firem v Česku a může si podle premiéra dovolit prakticky neomezené financování, tak zda je vůbec reálné, aby klasické politické strany tomu byly schopny konkurovat.

Většinu lidí polistopadový vývoj zklamal (zdroj: ČT24)

Právnické osoby by prý měly mít zákaz financování politických stran

„Proto teď připravujeme zákon o financování politických stran a povedeme debatu i s opozicí, aby tady byly určité maximální limity pro komerční financování. Jestli bychom vůbec neměli zakázat financování od právnických osob, protože často přemýšlím o tom, proč akciová společnost nebo s. r. o. má mít nějaký politický názor. Ať strany financují fyzické osoby, když chtějí dát dar,“ uvedl v debatě Sobotka.

Navíc jsou podle něj politické strany v Česku i 25 let od revoluce slabé a málo početné, což souvisí obecně se zájmem lidí o politiku. „Tím, že jsou strany málo početné, tak pro podnikatele, kteří organizovali hlasy, bylo mnohem jednoduší zaútočit. V některých krajích se pak stalo, že tito podnikatelé se snažili manipulovat rozhodování ČSSD,“ dodal premiér.

Teď už se s tím prý strany celkem vypořádaly, ale politika je v důsledku různých skandálů natrávená. „Politické strany musí přemýšlet o tom, jak postupovat do budoucna – můj recept je, aby se skutečně hodně otevřely. Abychom aktivně vyhledávali nové lidi, abychom zjednodušili procedury pro vstup do politických stran,“ domnívá se český premiér.

Vydáno pod