V IKEM se uskutečnila první společná transplantace srdce a plic

Praha - V České republice proběhla 22. listopadu první úspěšná kombinovaná transplantace srdce a plic. Provedli ji lékaři Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Příjemkyní orgánů byla devětačtyřicetiletá žena s vrozenou srdeční vadou, která získala oba nové orgány od jediného dárce. Kombinovaných transplantací srdce a plic se ve světě uskuteční pouze 80 ročně.

 Na přípravě programu i operace spolupracovali s IKEM odborníci z Vídně, kteří českému pacientovi transplantovali srdce a plíce už v loňském roce. Čeští lékaři zde byli také na stáži. Na zákroku se podíleli i pracovníci Fakultní Thomayerovy nemocnice a vybraní odborníci z dalších nemocnic.

Samotná operace i pooperační průběh proběhl bez závažných komplikací. S ohledem na možný vznik infekce zatím pacientka zůstává v nemocnici, kde podle Pirka stráví i vánoční svátky. Transplantace plic patří mezi nejrizikovější operace. Plíce jsou totiž jako jediné, na rozdíl od jiných orgánů uzavřených v hrudníku či břiše, trvale ve styku se zevním prostředím. Jsou tak více ohroženy možnou infekcí.     

V ČR provedl IKEM první transplantaci srdce v roce 1984. Nyní se jich zde uskuteční přibližně 40 za rok. Další náhrady orgánů provádějí i lékaři v Brně. V Motole už 25 let probíhá náhrada srdečních chlopní. Profesor Pavel Pafko v této nemocnici už deset let dělá transplantace plic. Česká transplantační společnost tak má úspěšně za sebou přes 100 transplantací plic nebo 200 transplantací ledvin u dětí, u kterých patří ke světové špičce. 

„V této medicíně se vše odvíjí od počtu dárců. Česká republika je především na dobré úrovni v dárcovském programu, kde je ročně zhruba dvacet dárců na milion obyvatel,“ uvedl primář Transplantačního centra FN Motol Jaroslav Špatenka. Vzhledem k jejich relativně velikému počtu je podle Špatenky šance na úspěšný přenos orgánů poměrně dobrá. Vše ale záleží na konkrétní situaci i pacientovi.