Albertov 2014: Dav Zemana vypískal a vzduchem létala vajíčka

Praha - Stovky odpůrců čekaly na prezidenta Miloše Zemana na pražském Albertově, kde byla za přítomnosti pěti středoevropských prezidentů odhalena pamětní deska k 25. výročí událostí 17. listopadu 1989. Demonstranti vytrvale pískali a skandovali hesla za Zemanovu rezignaci. „Nebojím se vás, jako jsem se nebál před 25 lety,“ řekl Zeman svým odpůrcům na úvod svého krátkého projevu. Pak na pódium začaly létat různé předměty včetně vajíček. Podle vicepremiéra Andreje Babiše jsme si vypískáním prezidenta udělali ostudu před celou Evropou.

Dav neutichl ani při znění studentské hymny a projevech rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy a dalších mluvčích. Hluk výrazně zesílil ve chvíli, kdy se ke slovu dostal prezident Miloš Zeman. „Nebojím se vás, jako jsem se nebál před 25 lety“, zahájil své vystoupení za ohlušujícího pískotu. Na pódium během jeho projevu létaly různé předměty včetně vajíček.

  • Miloš Zeman na Albertově: „Před 25 lety bylo aktem odvahy přijít nejenom na Vyšehrad, ale přijít na Národní třídu a nechat se zmlátit. Nevím, kdo z vás na Národní třídě byl, já ano. Je zbabělost od těch, kdo tam nebyli, aby teď přišli a házeli vajíčka nebo jiné předměty.“

Naopak při proslovech zahraničních prezidentů dav utichl. Potleskem ocenil zejména jejich slova o tom, že položí květiny na hrob bývalého prezidenta Václava Havla. Výrazného aplausu se dočkal slovenský prezident Andrej Kiska, když připomněl Ukrajinu a prezidenta Porošenka a řekl, že dnešek je pro něj svátkem Česka a Slovenska.

Na závěr Zeman společně s ostatními prezidenty odhalili pamětní desku k 25. výročí událostí 17. listopadu 1989. Když se schylovalo k samotnému odhalení desky, shromáždění začalo znovu skandovat „Zemane, odstup“ a „Nesahej na to“.

Miloše do koše, podobně jako Jakeše do koše

Na transparentech lidí se objevovaly třeba nápisy připomínající Zemanovy vulgární výroky z nedávného vysílání rozhlasového pořadu Hovory z Lán nebo „Miloši drž už pussynku“, který narážel na Zemanovo vyjádření o ruské punkové kapele Pussy Riot.

Skupinka tří mladých dívek pak třímala transparent s nápisem „Miloše do koše“. Obdobné heslo lidé skandovali v listopadu 1989 na adresu tehdejšího generálního tajemníka Komunistické strany Československa Milouše Jakeše.

Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta:

„Právě 17. listopad je příležitostí k tomu, aby občané projevili svobodně svůj názor. A to jak proti panu prezidentovi, tak i pro pana prezidenta. A myslím si, že tato svoboda názorů, tato svoboda vyjadřování platí i pro prezidenty republiky.“

Na Albertově tehdy začal průvod, který byl příslušníky SNB tvrdě zastaven na Národní třídě. Také tam se dnes dopoledne sešly tisíce Zemanových odpůrců, kteří mu vystavili symbolickou červenou kartu. Symbolickou červenou kartu třímali i na Albertově. Podobná akce za účasti asi 500 lidí se uskutečnila také v Brně na Malinovského náměstí. Proti kritice Zemana naopak vystoupila na pražském Klárově asi stovka lidí s hesly jako „Miloši, jsme s tebou“ nebo „Hanba pražské kavárně“. Na Albertově měli jediný transparent.

Od protestů se distancovalo sedm studentských organizátorů akce Znovu zvonit klíči. Setkání na Albertově mělo podle nich především uctít památku studentů, k protestům byly určeny jiné akce. Podobně smýšlí i vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, podle něhož jsme si vypískáním prezidenta udělali ostudu před celou Evropou vzhledem k přítomnosti dalších prezidentů. Zemanovi odpůrci prý měli jít protestovat na Hrad, ne na slavnostní odhalování pamětní desky. Podle Babiše se situace mohla vyřešit Zemanovou omluvou.

Česká republika si v těchto dnech připomíná 25 let od událostí listopadu 1989. Období, které znamenalo přechod od komunistické diktatury k demokracii, mapuje i Speciál ČT24. Kromě článků, které připomínají přelomové události, zde najdete i program ČT k výročí sametové revoluce, ale zejména zpravodajská videa z té doby.

Vydáno pod