Chovancovi poslali ze Skandinávie obálku s jedem

Praha – Ministr vnitra Milan Chovanec včera obdržel obálku s jedem, na úřad přišla z blíže nespecifikované severské země. Případ vyšetřuje policie, podle Chovance pravděpodobně nijak nesouvisí s obálkami bílého prášku, které do sídel tuzemské exekutivy přišly počátkem podzimu.

„Obdrželi jsme obálku z jedné evropské severské země, původ zatím nebudeme specifikovat. Adresována byla přímo mně,“ informoval ministr vnitra Milan Chovanec ve vysílání České televize. Při prvotním, standardním přezkumu se obálka jevila jako prázdná, následně se ukázalo, že obsahuje kapsle s látkou na bázi kyanidu.

Dopis převzala ke zkoumání laboratoř, záležitost vyšetřuje policie. Ministerstvo vnitra v tiskové zprávě uvedlo, že podá trestní oznámení na neznámého pachatele. Nikdo ze zaměstnanců úřadu, kteří s dopisem přišli do styku, nebyl podle ministra ohrožen.

Chovanec: Souvislost s dopisem pro Zemana tady zřejmě není

Chovanec rovněž dodal, že nic nenasvědčuje tomu, že by měl aktuální případ souvislost s dřívějšími podezřelými zásilkami pro českou exekutivu; už v září dorazily na Hrad, do Strakovy akademie a na ministerstvo zahraničí obálky s bílým práškem. Podle prezidenta Miloše Zemana byl tehdy dopis napsán ve jménu Islámského státu a protestoval proti české zbrojní pomoci iráckým Kurdům.

Obálka pro Chovance žádný průvodní dopis neobsahovala. „Musím nicméně vzít v potaz, že jsme na ministerstvu vnitra udělali mnoho důležitých rozhodnutí a začali zločincům šlapat na paty. Například jsme začali bojovat s drogovou mafií nebo jsme podpořili kurdské kolegy v boji proti Islámskému státu,“ uvedl ministr v tiskové zprávě.

Zasílání obdobných zásilek se celosvětově rozšířilo po teroristických útocích na USA v roce 2001. Ve Spojených státech se tehdy nakazilo několik lidí snětí slezinnou (antrax) poté, co dostali do rukou balíček obsahující právě bílý prášek. Vlna podezřelých zásilek se nevyhnula ani České republice. Za rok 2001 lidé oznámili hasičům 5 000 dopisů a balíčků, které vzbuzovaly podezření, že by mohly obsahovat spory antraxu. O rok později se počet těchto hlášení snížil na 500 a poté výrazně poklesl. Podle dostupných informací žádná zásilka tehdy antrax ani jinou nebezpečnou látku neobsahovala.

  • říjen 2001: Na Úřadu vlády byl zachycen dopis s podezřelým práškem adresovaný tehdejšímu premiérovi Miloši Zemanovi (ČSSD).
  • leden 2004: Na Úřad vlády - premiérem byl tehdy Vladimír Špidla (ČSSD) – dorazila obálka, která obsahovala bílý prášek a dopis oznamující, že jde o smrtící látku antrax. Ve sktuečnosti šlo o prací prášek.
  • květen 2007: Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) dostal poštou obálku obsahující neznámý prášek. Testy vyloučily, že by prášek obsahoval smrtelně nebezpečný antrax, radioaktivní či výbušnou látku.
  • září 2014: Pražský hrad, Úřad vlády a ministerstvo zahraničí obdržely dopisy s bílým práškem. Nebyl nebezpečný.