Zeman kritizoval armádu: Chystáte se na minulou válku

Praha – Prezident Miloš Zeman na dnešním shromáždění armádního vedení zkritizoval některé důstojníky. Orientují se podle něj na minulou válku a staré způsoby vedení boje místo toho, aby prohlubovali specializaci tuzemské armády. Zeman také zopakoval své přání, aby se čeští vojáci zapojili do mise OSN na Golanských výšinách.

Zeman armádě: Chystáte se na minulou válku (zdroj: ČT24)

„Dostávám na stůl téměř neustále různé návrhy, abychom se vrátili k dávno překonanému systému vševojskové armády, teritoriální obrany, návrh na znovuvytvoření tří tankových brigád a podobně,“ uvedl prezident. „Někteří – doufám, že ne všichni – důstojníci se připravují na minulou válku a tomu odpovídají jejich koncepční návrhy.“

„Tím, že jsme členy Severoatlantické aliance, máme možnost netříštit své síly a uplatňovat se především v těch oblastech, kde jsme schopnější než ti druzí,“ soudí Zeman. Za tyto oblasti považuje polní nemocnici, protichemickou jednotku nebo skupinu speciálních sil z Prostějova.

Prezident Zeman opět vyjádřil přání, aby se česká armáda zúčastnila mise na Golanských výšinách. Má tak pomoci „tradičnímu spojenci“, státu Izrael, a bojovat proti „největšímu nepříteli“ současné doby, islamistům. S účastí české armády na Golanech v příštích dvou letech schválený plán misí nepočítá. Podle ministra obrany Martina Stropnického bude případné nasazení záležet na vývoji tamní situace.

Kdo vystřídá Pavla? Zeman nevyloučil Bečváře

Zeman se vyjádřil i k budoucímu vedení generálního štábu, jehož čelo příští rok opustí Petr Pavel a zamíří do Vojenského výboru NATO. Prezident dnes nevyloučil, že Pavlovým nástupcem jmenuje jeho dosavadního prvního zástupce Josefa Bečváře; připomněl svá slova z nedávného povýšení Bečváře do druhé nejvyšší armádní hodnosti generálporučíka. Vyslovil tam prý „prognostický výrok“, že se těší na jeho „perspektivní vývoj“. To, že nástupcem Pavla bude Bečvář, naznačují i další lidé obeznámení se situací.

Jméno Pavlova nástupce by mělo být podle Zemana známo pravděpodobně na začátku příštího roku. Vedle Bečváře se jako o favoritovi spekulovalo o bývalém zástupci náčelníka generálního štábu Aleši Opatovi, který nyní působí ve strukturách NATO. Pavel sám už dříve řekl, že prezidentovi jako možné kandidáty na funkci navrhl své nejbližší spolupracovníky. Náčelníka generálního štábu jmenuje prezident na návrh vlády a po projednání v příslušném výboru Sněmovny.

Zeman kritizoval armádu: Chystáte se na minulou válku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod