Změny pravomocí NKÚ blokuje lobby starostů, míní prezident

Praha – Lobby starostů blokuje v Senátu podle prezidenta Miloše Zemana zákon o změně pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který by umožnil kontroly úřadu i v obcích a krajích. Za jejich tlakem je podle Zemana obava, že by NKÚ nalezl pochybení v hospodaření jejich krajů nebo obcí. Prezident to dnes řekl po návštěvě NKÚ. Šéf úřadu Miroslav Kala dodal, že Zeman slíbil při prosazení zákona svou podporu.

„V Senátu existuje takzvaná starostenská lobby, což je skupina těch, kteří si ne zcela přejí, aby NKÚ kontroloval i hospodaření, ať už regionálních nebo i komunálních samospráv,“ řekl Zeman. „Část z nich, a věřím, že to je větší část, si to nepřeje proto, protože to pokládá za administrativní buzeraci,“ dodal. Zbytek se podle něj obává, že kontrola nalezla nedostatky v regionálním nebo lokálním hospodaření. „Tento strach je vede k odporu k rozšíření kompetencí NKÚ,“ poznamenal prezident.

Návrh zákona, který rozšiřuje pravomoci NKÚ provádět kontroly i na krajské a komunální úrovni, je v Senátu už delší dobu. Celou věc komplikuje rovněž fakt, že po jeho případném schválení by musela být změněna i ústava.

Miroslava Kalu jmenoval do čela NKÚ právě Zeman
Zdroj: ČT24

Kala po Zemanově návštěvě novinářům sdělil, že prezident mu v této záležitosti slíbil podporu. „Ubezpečil mě tím, že bude využívat svého vlivu k tomu, aby byla prosazena novela ústavy a příslušného zákona k tomu, aby Nejvyšší kontrolní úřad mohl kontrolovat veřejné prostředky tak, jak to je zvykem ve všech zemích,“ řekl šéf NKÚ a dodal, že praxi, kdy úřad nemůže poslat kontrolu na obce a kraje, považuje za jeho největší slabinu.

Kala Zemanovi během setkání, kdy prezident debatoval i se zaměstnanci úřadu, řekl, že úřad letos podal osm trestních oznámení, a to včetně oznámení o porušení rozpočtové kázně za více než miliardu korun. „Spolupracujeme s policií a státními zastupitelstvími ve více než 15 případech na nejrůznějších kauzách, které v této zemi probíhají,“ dodal.

Zeman poznamenal, že na další návštěvu úřadu přijede až ve chvíli, kdy bude počet trestních oznámení dvouciferný.